Nagy hiányossága az internetes médiának, hogy az újságírók közvetlen támogatását nem nagyon oldották még meg. Próbálkozásból pedig nem volt hiány.

Nagy hiányossága az internetes médiának, hogy az újságírók közvetlen támogatását nem nagyon oldották még meg. Próbálkozásból pedig nem volt hiány.

(Fotó: Descryptive / CC-BY)

Legutoljára talán a Brave böngésző beépített kriptopénzes tárcával és automata elosztással próbálta megoldani azt, hogy a netezők a havi, sajtóra félretett pénzüket úgy osszák szét az újságok között, ahogy azt jónak tartják. Lehet látogatás, olvasási idő alapján, de ki is emelhetnek egyes újságokat vagy oldalakat, amiknek biztos havi jövedelmet akarnak juttatni.

A német Flattr beilleszthető mikrofizetéses gombokat kínált, de az alapelve a Brave megoldásáéhoz hasonló volt. Szintén havi fix pénzt utalt szét olyan alkotóknak, akiknek a cikkei mellett megnyomtuk a Flattr gombját. A legegyszerűbb úgy elképzelni, mintha a lájkolásunk pár forintot is hozna a konyhára. Hasonlóval próbálkozott a Steemit is, de az egy oldalon belül akarta megoldani a mikrofizetést, nem az egész internetre beilleszthető gombokkal.

A legújabb, ugyanezt célzó technológiában van blockchain is. A PlusOneCoin, ami a nevében is megidézi a cikkel, poszttal, megosztással való egyetértést jelentő +1 gesztust. (Zárójel: amelyet még a Google sem tudott elrontani, pedig a Google+ lájkgombjává tette.) A PlusOneCoin a tökéletes keltetőbe kerül be: az ADFVN és az Investorshub pénzügyi oldalakon lehet majd cikkek felszavazására használni. A pénz elküldése egyszerre anyagi támogatás, szavazat, lájkolás és az adott cikk fontosságának jelzése. Ha működik a rendszer és el tud terjedni más oldalakon is, az változtathat a média finanszírozásán.

A PlusOneCoint ugyanúgy lehet bányászni, mint a bitcoint. A kriptopénzt azonban úgy tervezték meg az ADVFN alapítója, Clem Chambers szerint, hogy a bevett bányász processzorok (ASIC) ne legyenek alkalmasak PlusOneCoin termelésre.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?