Nem forognak a centek a gazdaságban és ez komoly problémákat is okozhat. Ki hitte volna, hogy 2020-ban apróválság törhet ki.

(Fotó: frankieleon CC-BY)

A koronavírus-járvány egyik mellékhatása, hogy kiderülnek az ellátási láncok gyenge pontjai. Most éppen az Egyesült Államokból kezd elfogyni az aprópénz, amit eddig senki sem gondolt olyan forgatókönyvnek, ami felléphet.

Az NPR amerikai közszolgálati rádiócsatorna adta hírül, hogy az amerikai bankokban kevés a centes, ötcentes, tízcentes és negyeddolláros pénzérme. Szóval az a zsebben csörgő apró, aminek a létét észre sem veszi az ember, amíg nem kezd hiányozni. Most viszont hiány van, annyira, hogy a bankok kénytelenek beosztani a szűkös váltópénz készleteket.

A rádió által megkérdezett Lincoln megyei banki alkalmazott arról számolt be, hogy heti 4-500 rollninyi centet használnak fel. Ugyanennyi megy el a nagyobb címletű apróból is. Most viszont utasítást kapott, hogy oldja meg az apró kezelését havi száz adagból, mert ennyi jut. A járványos apróhiány vissza fog ütni az összes többi olyan üzletre is, ami jellemzően készpénzzel működik. A zöldségesek, kis ABC-k is meg fogják érezni, ha nincs elég fémpénz forgalomban.

„Attól félek, hogy a banki ügyfelek rosszul fognak reagálni. És tudom, hogy nem akarunk olyan újságcímeket látni a jövőben, hogy Elfogyott a bankokból a pénz”

– mondta a rádió kérdésére John Rose, a képviselőház pénzügyi bizottságának tagja múlt héten.

Az amerikai pénzverde kevesebb aprót vert idén tavasszal, de nem ez jelenti a fő problémát. A szűk keresztmetszetet a disztribúciós rendszer jelenti. Azok az automaták, ahová az amerikaiak beledobálhatják az aprójukat, és cserébe ropogós dollárokat kapnak, állnak részben a koronavírus miatt. A bezárt üzletek kasszájában további apró halmok állnak. És a vásárlóknál is csörög némi fémpénz, aminek az elköltése helyett kártyával vásárolnak. A pénz tehát megvan, csak nem mozog.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?