Az aranykincs árából egy fullextrás egyiptomi lakást is meg lehetett volna venni. Akárki is ásta el, nem tervezte, hogy eddig ott marad a pénz.

(Fotó: Israel Antiquities Authority)

A 425 vékony aranyérmét egy 1100 éve háborítatlanul fekvő agyagkorsóból szabadították ki az izraeli régészek. A 24 karátos érmekincs súlya 825 gramm.

Az érméket az iszlám korai korszakából, az Abbászida kalifátus korából származik. Ez az uralkodócsalád közeli rokonságban állt Mohamed prófétával. A rokonságot pedig arra használták fel, hogy megdöntsék az Omajjádok, az első kalifadinasztia uralmát. Az Abbásziák közé tartozott az a Hárún ar-Rasíd is, akit az Ezeregyéjszaka meséiből mindenki ismerhet, mint olyan uralkodót, akinek a bölcséssége csak Mátyás királyhoz mérhető.

Egy ilyen régi leletnél megtippelni sem lehet, hogy ki és miért rejthette el. „Aki 1100 éve elásta ezt a kincset valószínűleg arra számított, hogy később majd kiássa. Még egy szöggel is rögzítette a korsót, hogy ne mozdulhasson el” – mondta Liat Nadav-Ziv, az ásatás vezetője.

מטמון של 425 מטבעות עשויים זהב טהור מלפני כ-1,100 שנה נחשף ע”י חניכי שנת שירות בחפירת רשות העתיקות

מטמון מטבעות מרשים ונדיר מהתקופה העבאסית, מלפני כ-1,100 שנה, נחשף על ידי חניכי שנת שירות בחפירה ארכיאולוגית של רשות העתיקות במימון רשות מקרקעי ישראל, לקראת ה…

A leletről kiadott közlemény arra is kitért, hogy ritka az érem lelet. „(…) mivel az arany mindig nagyon értékes volt, generációról generációra beolvasztották és újrahasznosították” – mondta Nadav-Ziv. A kincset Oz Cohennek, egy önkéntesnek sikerült megtalálnia.

A kincs nem csak egész érméket tartalmaz, hanem apróbb darabokra vágott dínárokat is, amelyeket váltópénzként használtak. A felvágott érmét ráadásul nem is az Abbászidák verették, hanem egy Bizánci császár. Ilyen módon arra is bizonyítékul szolgál, hogy a két, rivális birodalom között volt pénzügyi kapcsolat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?