A cégbe több mint 30 milliárd amerikai dollár folyhat be a sanghaji és hongkongi tőzsdére lépés után.

(Forrás: Ant Financial)

A világ tán legnagyobb részvénykibocsátására készül a kínai Ant Group. A cég papírjait egyszerre teszik elérhetővé a sanghaji és a hongkongi tőzsdén. A cég arra számít, hogy 34,5 milliárd dollárt is elérheti a két pakett ára.

A hongkongi tőzsdén nagyjából 134 millió részvényt lehet majd megvásárolni. A nyitóárat pedig 80 hongkongi dollárra teszi a Techcrunch híradása. Ez adja a fenti összeg durván felét 17,25 milliárd amerikai dollárt. A sanghaji tőzsdén pedig hasonló mennyiségű részvényt lehet majd felvásárolni.

A korábbi rekorder a szaúd-arábiai Aramco volt, amely egy 29,4 milliárd dolláros részvénykibocsátással lépett a piacra idén januárban.

A részvénykibocsátás segít beárazni a céget is: a New York Times 310 milliárd dollárra becsüli az Ant Group teljes értékét, a CNBC pedig egy kicsit magasabbra, 313 milliárdra. Ez már egyszarvúból is soknak számít. Ugyanakkor a cég, amelynek 1,3 milliárd aktív felhasználója van, és amelyik az egyik legnagyobb játékosa a kínai fizetési piacnak, nem is lehet olcsó.

A 310 milliárd dolláros értékelés egyben azt is mutatja, hogy a kínai fintech óriási. A legértékesebb amerikai bankkal, a JPMorgan Chase-szel van egy szinten, a világszerte ismert és használt Paypalt (236 milliárd) pedig jócskán megelőzi. A kisebb fintech vállalkozásokkal pedig nem is érdemes összemérni az Ant Groupot.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?