Elosztott, hamisíthatatlan és valószínűleg komoly környezetterhelést okoz a fintech megoldás.

Szénerőmű (képünk illusztráció) (Fotó: UniversityBlogSpot CC-BY)

Tavaly december óta a blockchainen naplózzák a lengyel állampapírok kereskedelmét. A Hyperledger Fabric blockchainen futó megoldást a Coinfirm és az IBM szállította, a helyi pénzügyi partner pedig a PKO Bank Polski, a nemzeti klíringház és a Pénzügyminisztérium voltak.

A Hyperledger Fabric platformra a főkönyv elosztottsága és hamisíthatatlansága miatt esett a választás. Ehhez fejlesztettek olyan alkalmazásokat, amelyek a jelenlegi és múltbeli értékpapír tranzakciókat segítenek digitalizálni. A lengyel államkötvény piac évi 28,4 milliárd zlotyis üzlet volt 2020-ban, ami erős növekedést jelent a megelőző évhez képest.

A döntés érdekessége, hogy a blockchain technológiák környezetterhelése eleve olyan kérdés, amiről sok vita folyik. A bitcoin és az ethereum blockchainjének fenntartása például a hagyományos pénzügyi hálózatokhoz képest nagyon pazarló módon történik. Lengyelországban pedig az energiamixben jelentős arányban vannak jelen a szénhidrogének: 58 százalék szén, 18 százalék lignit, 5,5 százalék földgáz, a megújulóknak pedig csupán 17 százalék jut. A képen javít valamit, ha nem lengyelországi szervereken fut a blockchain megoldás, de még így is biztosak lehetünk abban, hogy az egyik legkevésbé zöld állampapírt sikerült kibocsátaniuk.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?