A legtöbb befektetést az Egyesült Államok fintechjei kapták, hiába erősödött az európai piac is. Ázsia kiment a divatból. Mi történt itt?

123rf

Csökkent 2020-ban a fintech cégekbe fektetett pénz volumenje annak ellenére, hogy a fizetési szolgáltatók voltak az év nyertesei. A KPMG szerint azonban az év második felében már megindult a növekedés. A 2021-es évtől pedig erős eredményeket várhat a szektor – írja a Finextra.

A felvásárlások, magántőkés befektetések és a kockázati tőkés befektetések egyaránt csökkentek 2020-ban a legújabb Pulse of Fintech jelentés szerint. Összesen 105 milliárd dollárt kaptak a fintech cégek, ami 2861 különböző eseményhez kötődött. Ez jelentős csökkenés a 2019-ben fitnech startupokra költött 165 milliárd dollárhoz képest.

A legnagyobbat a felvásárlások piaca bukta, itt ötven százalékkal kevesebb pénzt költöttek. A két különböző befektetési forma ellenállóbb volt a koronavírus és a bizonytalan helyzetet előidéző amerikai elnökválasztás hatásaival szemben.

A nagy ijedtség 2020 első felére volt jellemző. A második negyedévre megduplázódott 71,9 milliárd dollárra a fintech befektetések volumenje. Az amerikai piacra 23 milliárd jutott, az európaira és közel-keletire (EMEA) 9,2 milliárd dollár érkezett. (A teljes éves adatokat nézve az USA a befektetések 70 százalékát húzta be.) Mindkettő rekordméretű összeg. A legnagyobbat a Robinhood húzta be, és akkor még nem is tudtuk, hogy 2020 eleje is erről a cégről fog szólni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?