A Bank of Tokyo-Mitsubishi pénze a bitcoinra épül, de az árfolyamát a jenhez kötik. Jövő nyárban dobják piacra, 2018-tól pedig automatából is lehet majd venni.

A közel kilencszáz fiókkal rendelkező banki óriás nem akar lemaradni a digitális fizetés területén. Úgy döntött, inkább világelső lesz.

IMG_1388
A japán bank nem bitcoint ad ki, csak valami nagyon hasonlót
(fotó: Zach Copley / Flickr CC-BY-SA)

A pénzt a bitcoin háttértechnológiájára, a blockchainre építik. Az egyelőre MUFG coin néven emlegetett pénzt nem lehet majd bányászni, azaz nem állíthatjuk be a számítógépünket, hogy nagy számításigényű műveletek végrehajtásával termeljen új pénzeket. Bankautomatából azonban bármikor vehetünk MUFG coint a telefonunkra. Komoly eltérés az is, hogy az árfolyamot a jenhez kötik, így nem fog vadul ingadozni.

A Bank of Tokyo-Mitsubishi a világ első nagy bankja lesz, amely saját digitális pénzt bocsát ki. Nem ez lesz azonban Japán első, a pénzt szinte teljesen helyettesítő fizetőeszköze. A Suica nevű, eredetileg érintésnélküli vonatjegynek tervezett kártyával ugyanis egyre több helyen lehet fizetni is. Az átalakulás a vasúti állomások automatáival és árusaival kezdődött, de hamar Suica-elfogadóvá váltak az élelmiszerboltok is. 2014-től pedig már Nintendo játékokat is lehet venni a kártyával. Az új digitális pénznek van hová nőnie: bármennyire sikeres is a Suica, csak néhány régióban fogadják el.

A bank szerint a virtuális pénzzel néhány szolgáltatást egyszerűbben lehet majd igénybevenni. Például azzal, hogy a felhasználók könnyen utalhatnak egymásnak a telefonjukról MUFG coint, egyszerűbbé válik egy ebédszámla elosztása. A repülőterek az a hely még, ahol a digitális pénznek nagy jövőt jósolnak. A bank szerint jóval kisebb jutalékkal lehet majd a devizára váltani a MUFG coint, mint a jent.

A virtuális pénz kereskedése várhatóan 2017 nyarának végén indulhat meg. A hozzá tartozó ATM-et viszont csak fél évvel későbbre, 2018 tavaszára ígéri a bank. Amíg az utóbbi nem készül el, az interneten keresztül, böngészőből lehet feltölteni a telefonok tárcáit.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?