Ha Amerika nem tiltja be, akkor a Facebook kriptopénze el fog terjedni. Kína a digitális jüannal készül lenyomni a Librát.

(Kép: Christoph Scholz CC-BY)

Hat részes előadás-sorozatot töltött fel az internetre Kína úgy kriptopénzekért felelős főtudósa. Az előadásokban hangsúlyozta a stablecoinok, különös tekintettel a készülő digitális jüan előnyeit. De nem tagadt azt sem, hogy a Facebook valutája jó pozícióból indul.

Egy ország sem örül a Librának, de lehet, hogy ettől függetlenül megállíthatatlan. Nagyon valószínűtlen, hogy bárki meg tudja akadályozni szigorú szabályozással az embereket abban, hogy Librát vegyenek

– mondta Changchuan Mu, Kína vezető digitális valuta kutatója, aki szeptember hatodika óta vezeti az ország Digitális Valuta Kutatóközpontját.

Arról is beszélt Mu, hogy a jegybank arra tudja kötelezni az ország pénzintézeteit, hogy ne kezeljenek librás tranzakciókat. Ugyanakkor több olyan csatorna van, ahol a Facebook kriptopénzére vágyók mégis vehetnének maguknak Librát. A kínai bitcoin feketepiacot hozta példának, ami a szabályozás ellenére működik.

A közösségi oldal pénzének megállításához arra lenne szükség, hogy az Egyesült Államok betiltsa, a többi jegybank pedig ne lazítson a szabályozásán. Egyelőre kevés ország van, ahol tárt karokkal várják a Librát. Ilyenből Mu Zimbabwét tudta példának hozni, ahol az elszabadult infláció miatt bármely valutát szívesebben látnak a saját pénzüknél.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?