A Wealthfront sem úszta meg, hogy befektetési termékét nagyon nagyvonalúan megfogalmazott szöveggel reklámozták. Negyedmillió dollárjuk bánja a lazaságot.

A Wealthfront sem úszta meg, hogy befektetési termékét nagyon nagyvonalúan megfogalmazott szöveggel reklámozták. Negyedmillió dollárjuk bánja a lazaságot.

Peyri Herrera / Flickr CC-BY
(fotó: Peyri Herrera / Flickr CC-BY)

Rendhagyó karácsonyi ajándékot kapott az amerikai SEC-től a Wealthfront Advisers fintech vagyonkezelő cég. A 11 milliárd dollárt kezelő, durván 200 millió dollár kockázati tőkéből épített cég negyedmillió dollárnyi büntetést lesz kénytelen kifizetni, mert megtévesztő dolgokat kommunikált egy automatizált pénzügyi szolgáltatásáról. A cég nyugtázta a büntetést, a SEC vádjait azonban sem megerősíteni sem cáfolni nem kívánta. Ha befizetik a büntetést és változik a Wealthfront kommunikációja, az beismerésnek éppen elég lesz. A hír megjelenése után azonban a Wealthfront kiadott egy közleményt, amelyben részletesen írnak arról, milyen hibákat követtek el.

A SEC egy kisebb halat is megbírságolt. Az alig 81 millió dollárt kezelő Hedgeable szintén egy szó nélkül döntött a fizetés mellett. Az ő esetükben az volt a vád, hogy a valósnál jóval kedvezőbb számokkal írták le a szolgáltatásukat. A Hedgeable bűne az volt, hogy a marketinganyagaikat a robottanácsadó szolgáltatás legjobban teljesítő befeketési számlái alapján írták meg.

Az SEC szóvivője az eset kapcsán arról beszélt, hogy a technológia változása ellenére is figyelni kell arra a pénzügyi szolgáltatóknak, hogy az ügyfeleiket megfelelően tájékoztassák. Illetve, hogy megfeleljenek azoknak a törvényeknek, amelyeket a befektetők védelmére hoztak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?