Svédországban felmerült az igény a készpénz törvényi védelemre, annak ellenére, hogy az ország az digitális fizetések élvonalában helyezkedik el.

A Riksbank, Svédország jegybankja, kiemeli a készpénz fontosságát a fizetési rendszer inkluzivitása szempontjából és sürgős intézkedéseket szorgalmaz a készpénzhasználat biztosítására.

A digitális fizetések terjedése mellett is a svédek közel fele (44%) ellenzi a készpénzhasználat csökkenését, ami jelzi a hagyományos fizetési módszerek továbbra is fennálló népszerűségét. A jegybank arra sürget, hogy törvényileg kötelezzék a bankokat a készpénz elfogadására, valamint a készpénzszállítási rendszer stabilitásának biztosítására és a banki szolgáltatások mindenki számára való elérhetőségére. Erik Thedéen, a jegybank vezetője szerint a készpénz továbbra is alapvető szerepet tölt be a fizetési rendszerben, és törvényi keretekre van szükség annak használhatóságának biztosítására.

A svéd példa felhívja a figyelmet arra, hogy a digitális átalakulás során is fontos figyelembe venni a társadalom minden tagjának igényeit, és a készpénz még mindig kulcsszerepet játszik sok ember számára mint a biztonság és hozzáférhetőség szimbóluma.

Ez a megközelítés azt is jelzi, hogy a technológiai fejlődés és az innováció mellett fontos a sokszínűség és a rugalmasság a fizetési lehetőségek terén. Svédország tapasztalata azt mutatja, hogy még egy olyan társadalomban is, ahol az elektronikus tranzakciók előretörtek, szükség van a készpénzfenntartás politikai és jogi támogatására, hogy megőrizzék a lehetőséget azoknak, akik a készpénzt részesítik előnyben vagy szükségesnek találják annak használatát.

A jegybank javaslatai között szerepel, hogy a kormányzati intézkedésekkel biztosítsák a készpénz szállításának stabilitását, különös tekintettel arra a helyzetre, ha a jelenlegi, egyetlen magánvállalat által dominált rendszer problémába ütközne. Ezen túlmenően, a banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása érdekében a Riksbank azt javasolja, hogy a bankoknak kínálniuk kellene alapvető, korlátozott funkciókkal bíró számlákat azok számára, akik jelenleg nem férnek hozzá a pénzügyi rendszerhez.

Ez a fajta inkluzív pénzügyi politika nem csak hogy elősegíti a társadalmi befogadást és csökkenti a pénzügyi kirekesztettséget, hanem hozzájárul a gazdasági stabilitáshoz is, mivel mindenki számára biztosítja a fizetési eszközök széles körét. A biometrikus azonosító technológiák tovább erősíthetik ezt a rendszert, lehetővé téve az ügyfelek számára, hogy egyszerűbben és biztonságosabban hajthassák végre pénzügyi tranzakcióikat, miközben megőrzik a hagyományos fizetési módokhoz való hozzáférésüket is.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)

 


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?