A Fitch és az S&P szerint államcsődnek számít az is, ha az ország rubelban fizeti az államkötvényeinek a kamatát. A pénz már a Citibanknál van, de még sok a kérdés.

(Fotó: frankieleon CC-BY)

Az orosz Pénzügyminisztérium bejelentette, hogy a két lejáró dollár alapú államkötvény utáni 117 millió dollárnyi kamatot befizették a londoni Citibankba. Ezzel az ország nem vált fizetésképtelenné, a sokak által várt államcsőd elmaradhat.

A Citi, az orosz állam partnereként fogja intézni a kamatok kifizetését. A minisztérium nem siette el a dolgot: csütörtök bankzárásig volt ideje kiegyenlítenie a tartozását. A Bloomberg szerint 1918 óta az első alkalom lehetett volna, hogy az orosz állam nem fizet. 1918-ban a bolsevikek tagadták meg, hogy a cár adósságait rendezzék. Ugyanennek az évnek a nyarán a cári családot kivégezték Jekatyerinburgban.

Anton Sziluanov pénzügyminiszter pár napja már közölte, hogy rubelban fognak fizetni, amennyiben a jegybank és az állam nem fér hozzá a zárolt külföldi devizakészleteihez. A Fitch Ratings szerint azonban már a más pénznemben való fizetés is államcsődnek számít, ehhez a véleményhez pedig az S&P is csatlakozott.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?