A klímaváltozás itt van, megsokszorozódtak a jég okozta károk. A biztosító az agárkamarával együtt dolgozott ki megoldás a helyzetre.

A klímaváltozás itt van, megsokszorozódtak a jég okozta károk. A biztosító az agrárkamarával együtt dolgozott ki megoldást a helyzetre.

Jég, nem sok öröm van benne (Fotó: John Winkelman / CC-BY)
Jég, nem sok öröm van benne (Fotó: John Winkelman / CC-BY)

Donald Trumpnak kell ahhoz lenni, hogy az embernek ne tűnjön fel, hogy a időjárás furcsán viselkedik. Az pedig már lehet tudni, hogy a korábban globális felmelegedésként emlegetett jelenségcsokorra a klímaváltozás az igazi szó, mert ez magában foglalja azt is, hogy extrémebb időjárásra számíthatunk mindenhol.

Röviden a fentiek miatt nem kell irigyelni a biztosítókat. Az eddigi kiszámíthatóbb világuk helyére vadabb lép. A Groupama statisztikái szerint 2017-ben az elmúlt öt év átlagához viszonyítva kétszeres mennyiségű növénybiztosítási kárbejelentés futott be. Tavaly a legnagyobb pusztítást a jégesők okozták, de a tavaszi fagy, a vihar és az aszály kockázatok is emelkedtek.

Nem csak a kárbejelentések száma változott meg, a kárérték is nőtt. Ez 2012 óta megháromszorozódott. Ha csak a 2017-es évet nézzük a jégkár összege több mint hárommilliárd forintra rúg, a fagykárok összege pedig elérte a félmillárd forintot. Ha tágabbra vesszük a vizsgált időszakot, akkor is azt látjuk, hogy a kárösszegek nyolcvan százalékát a jégkárok adják.

Ezüstjodid-szóró repülőgép (Forrás: Wikimedia Commons / Christian Jansky / CC-BY-SA)
Ezüstjodid-szóró repülőgép (Forrás: Wikimedia Commons / Christian Jansky / CC-BY-SA)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megkezdte a jégkár-mérséklő rendszerének kiépítését. Ez olyan generátorokból áll, amelyek a zivatarfelhőkbe ezüstjodidot párologtatnak. A vegyszer arra szolgál, hogy gyorsítsa a jégkristályok képződési sebességét a zivatarfelhőkbe, amelyek így nem nőnek nagyra, és jó eséllyel a földre érés előtt visszaolvadnak vízzé. (Az eljárásról az Index közölt részletes cikket.)

A biztosító nem képes arra, hogy a jégkárt elhárítsa, viszont egy insurtech megoldást a piacra dobott a gazdák életének könnyítésére. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve olyan alkalmazást fejlesztettek ki, amelyek gyorssá és egyszerűvé teszik a díjtámogatott növénybiztosítás megkötését. Az alkalmazás a NAK segítségével jut el a gazdákhoz.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. Groupama támogatott egy anti-jégeső insurtech megoldást 2018.05.05

    […] (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Source link […]

Vélemény, hozzászólás?