A Pix, Brazília pénzügyi szupersztárja, új szintre emelte a játékot. A Brazil Központi Bank által elindított fizetési platform látványosan lenyomta a hitel- és betéti kártyákat az elmúlt negyedévben.

A Pix, Brazília új fizetési fenegyereke, szédületes magasságokba tört. A Brazil Központi Bank által 2020 végén elindított Pix fizetési platform nem csupán népszerű, hanem forradalmi. Az elmúlt negyedévben több tranzakciót bonyolítottak le rajta, mint a hitelkártyákon és betéti kártyákon együttvéve.

Az idei év első negyedévében nem kevesebb, mint 8,1 milliárd tranzakció történt a Pix rendszerében. Ez a bámulatos szám elhomályosítja a hitelkártyák 4,2 milliárd, és a betéti kártyák 3,8 milliárd tranzakcióját.

A központi bank adatai alapján a Pix a teljes tranzakciók 35%-át bonyolította le az első negyedévben, míg a hitelkártyás tranzakciók csak a forgalom 18%-át tették ki, ami 2%-os csökkenést jelent a tavalyihoz képest. A betéti kártyás tranzakciók esetében még nagyobb, 4%-os csökkenés volt tapasztalható, így azok aránya a teljes forgalom 16%-a. Nem elhanyagolható tényező a Pix sikersztorijában a QR-kódok alkalmazása sem, melyek a platform tranzakcióinak közel 30%-át teszik ki.

A Pix hatalmas csapás lehet a hitelkártyákra nézve. Roberto Campos Neto, a Brazil Központi Bank vezetője, nemrégiben nyilvánosságra hozta véleményét, miszerint a hitelkártyák kihalás szélén állnak a számlák közötti fizetések elterjedése miatt. A brazil cég sikeréből pedig Amerika is tanulhat, ahol nemrégiben debütált a FedNow fizetési rendszer.

A FedNow az amerikai kormány első olyan fizetési rendszere, amely szinte azonnal lehetővé teszi a bankok számára a pénzeszközök küldését és fogadását. Míg a Fed már rendelkezik egy fizetési portállal, az nem működik valós időben. Ezzel szemben a Pix-hez hasonló alkalmazások, mint a Venmo és a Cash App, lehetővé teszik az azonnali pénzátutalásokat az alkalmazások között.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?