Részesedést, nem részvény jellegű kötvényeket, de akár igazgatótanácsi posztot is lehet majd venni.

Részesedést, nem részvény jellegű kötvényeket, de akár igazgatótanácsi posztot is lehet majd venni. 

startup
(Fotó: Joe The Goat Farmer / CC-BY)
(fotó: Joe The Goat Farmer / CC-BY)

Furcsa tőzsdét indítanak Thaiföldön: startupok listázhatják magukat rajta, nincs szükség még arra sem, hogy bevételt termeljen a cég. Elég, ha a cég a legelső termékének a legelső működő verzióján dolgozik, máris bekerülhet a startuptőzsdére – írja az E27.

Thaiföldnek már van két tőzsdéje, a SET és a Mai, amelyek szigorúan szabályozzák, milyen részvényeket engednek be. Mostanában még szigorítottak is, mert egyre több második és harmadik generációs családi üzlet akar részvényt kibocsátani. Az új startuptőzsdét még csak tervezik, de 2017. harmadik negyedévében el akarják indítani.

Indiában startupdal is van

A startupok az új tőzsdén részvényeket és nem részvényjellegű értékpapírokat is kibocsáthatnak. Akár az igazgatótanács tagjává is válhatnak így a nagybefektetők. Elképzelhető azonban, hogy csak regisztrált befektetők üzletelhetnek majd a startuptőzsdén, nem lesz nyitva bárki számára. Ha így lesz, akkor az új tőzsde nagyban fog hasonlítani azokhoz a befektetőknek szánt közösségi finanszírozási oldalakhoz, amelyek startupokba való befektetési lehetőséget kínálnak.

Persze a korlátozás abban is segít, hogy azok fektessenek pénzt a startupokba, akik tudják, hogy egy ilyen üzlet mekkora kockázatot hordoz magában.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?