A kriptós vállalkozásokat sorra pereli be az amerikai tőzsdefelügyelet, mert be nem jegyzett értékpapírokkal kereskedtek a szabályozó jogértelmezése szerint.

(Fotó: Techcrunch CC-BY)

Az év azzal kezdődöt, hogy a Winklevoss ikrek által alapított Gemini és a Genesis cégek egymást piszkálják. A beszólogatásnak nem csak a vérnyomás fenntartása volt a célja, a két cég között akadt egy 900 millió dolláros rendezetlen számla is. A nyilvános üzengetés azonban nem bizonyult jó ötletnek.

A SEC, az amerikai tőzsdefelügyelet pert indított mind a Gemini, mind a Genesis ellen a kriptokölcsönzési gyakorlatukat kifogásolva. A SEC-nek egyszerű a problémája: úgy gondolja, hogy a tevékenység nem volt megfelelően, értékpapír ügyletként regisztrálva. Tekintve, hogy ők a terület szabályozói, ezért azt viszonylag jól látják, mit kommunikált feléjük a két kriptós cég.

Az ügy 2021. februárjában keződött: ekkor kaptak lehetőséget a Gemini ügyfelei, hogy a Gemini Earn program keretében kölcsönadják a kriptovalutájuk a Genesisnek, amely ezért különböző mértékű, de általában jelentős kamatot ígért. A tranzakciót a Gemini tette lehetővé, és akár 4 százalékos közvetítői díjat is eltett magának.

A Genesis novemberben jelentette be, hogy a befektetők egyelőre nem tudják kivenni kriptójukat a rendszerből, mert nincs meg a megfelelő likviditásuk. Ezért a kriptópiac ingadozásait okolták. A cégnél 900 millió dollár értékű kriptó ragadt bent, amit összesen 340 ezer betétes bízott rájuk. A Gemini idén bezárta a Gemini Earn programot, a kriptó azonban egyelőre nem került vissza a tulajdonosokhoz.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?