Az ingyenes számlacsomag megszüntetésével Amerika második legnagyobb bankja sok ügyfelével szúr ki. Senki nem szereti, ha évi negyvenezer forintot csak úgy kivesznek a zsebéből.

Az ingyenes számlacsomag megszüntetésével az Egyesül Állmok  második legnagyobb bankja sok ügyfelével szúr ki. Senki nem szereti, ha évi negyvenezer forintot csak úgy kivesznek a zsebéből.

(Fotó: Mike Mozart / CC-BY)
(Fotó: Mike Mozart / CC-BY)

Meglepő helyről kaptak lökést az amerikai neobankok. A Bank of America bejelentette, hogy megszünteti ingyenes számlacsomagját. A jövőben csak azoknak nem kell számlavezetési díjat fizetni, akiknek legalább 250 dollár érkezik a számlájukra és az egyenlegük nem csökken 1500 dollár alá. Akik a két feltétel valamelyikének nem tudnak megfelelni, azoknak a bank havi 12 dolláros számlavezetési díjat számít fel.

A bank 2011-ben már hozott egy hasonló intézkedést. Akkor a betéti kártyák után állapítottak meg havi öt dolláros kezelési díjat. A reakciók akkor is és most is hasonlóak voltak: a sajtó negatívan értékelte a lépést, a bank ügyfelei dühösek voltak. Az általános érv a számlavezetési díj bevezetése ellen, hogy a Bank of America szegényebb sorsú ügyfeleit hozza még rosszabb helyzetbe.

A változás ellen petíció is indult a Change.org oldalon, amelyet több, mint hatvanezren írtak eddig alá. A bank azonban várhatóan nem lép vissza. Sőt, a jövőben elképzelhetők további hasonló változások is. Ezt vetíti előra a Bankinnovation által előásott friss tanulmány, amely transzparensebb árazást kíván, de cserébe a számlavezetési költség nélküli számlák megszünetését javasolja. A tanulmány szerzője szerint fontosabb, hogy az ügyfelek tudják mennyi pénzért milyen szolgáltatást kapnak.

Az amerikai neobankok egyelőre nem léptek rá erre az útra. A BBVA banki óriás kezében lévő Simple – nem összekeverendő az OTP Mobil hasonló nevű szolgáltatásával – egyáltalán nem szed számlavezetési díjat. A Chime nevű neobanknál pedig a hiteltúllépésért sem vonnak le plusz pénzeket.

A mostani helyzet nagy kérdése, hogy az ingyenes számlacsomagról pár év után lemondó Bank of Americánál megmaradnak-e a szegényebb ügyfelek. Két lehetőségük biztosan van: választhatják valamelyik neobankot, de a Twitteres tiltakozások alapján a helyi takarékszövetkezetek is profitálhatnak a Bank of America lépéséből.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?