Fenekestül akarja felforgatni a piacot a JustUs, de lehet, hogy túl nagyot markolnak elsőre. Ráadásul az elmúlt hetek után ki akarna forradalmat Nagy-Britanniában?

A piac fenekestől való felforgatását ígéri egy brit közösségi hitelstartup, de lehet, hogy túl nagyot akarnak markolni elsőre.

JustUs, azaz CsakMi néven tervez új hitelstartupot indítani Sir John Hegarty brit reklámguru, Lee Birkett fintech vállalkozó és egy startupszakértő. Az induláshoz 5,3 millió fontra van szükségük, ebből az első millót közösségi finanszírozással akarják megszerezni.

A cég nem csupán működni akar, ennél messzebbre mutató tervei vannak: jobbá akarja tenni a kölcsönök világát. A JustUs közösségi kölcsönök széles skáláját fogja kínálni a társadalom széles rétegeinek. A bemutatóvideó és weboldal apróbetűs része azonban elárulja, hogy a befektetni vágyók választhatják azt is, hogy kockázatos hiteleket finanszíroznak. Továbbá, hogy a JustUs-on keresztül kölcsönadott pénzekre nem vonatkozik a brit befektetővédelem.

Vannak befektetők, akik nem kapnak kamatot, a bankoknak pedig fizetni kell, hogy náluk lehessen a pénzed. Szégyen!

– mondta Lee Birkett, az Us bemutatóvideójában. Később még azt is közli, hogy a bankokba vetett bizalom soha nem lesz olyan, mint a válság előtt. Az Us platformja a bankok eredeti céljához akar visszatérni: a közösség segít a tagjainak.

Az oldalt Birkett 2012 óta működő és eddig 2 millió fontnyi hitelt kihelyező eMoneyUnion nevű közösségi hitelezési startupjára építik rá. A tesztidőszakban 130 millió fontnyi hiteligény érkezett.

Mellékszál

Pont ugyanarra a nosztalgiára épít a Mes Aieux klipje, mint a JustUs bemutatkozó filmje, de legalábbis a földhöz és a régi jó dolgokhoz való visszatérés mindkettőben benne van.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?