Az árnyékbankokat nem tartja elég válságállónak a Fed. A fintechek szerint stabilabbak, mint amit egy banktól elvárnak.

(Fotó: Garry Knight / CC-BY)

Új pénzügyi veszélyforrásra hívta fel a figyelmet a Steven Mnuchin vezette amerikai Treasury és a Jerome Powell vezette jegybank. A 11 ezer milliárd dolláros lakossági jelzálog piacon több olyan szereplő jelent meg, amiket Mnuchin árnyékbanknak (shadow bank) hív, és amelyeknek a válságállósága legalábbis kétséges.

A UC Berkley professzora, Nancy Wallace egy tanulmány társszerzőjeként már 2018-ban felhívta a figyelmet arra, hogy likviditási válság léphet fel. A tanulmány társszerzői között egy másik egyetemi kutató és három, a Federal Reserve-nek dolgozó közgazdász szerepelt.

A cégek közül sok sérülékeny pénzügyileg.

Az ok a következő: a cégek rövidtávú banki hitelekre támaszkodnak, amelyek egy válság esetén eltűnhetnek. A tanulmány szerzői attól félnek, hogy az árnyékbankok bedőlése a lakáspiacot is érintheti, amely átterjedhet a gazdaság más ágazataira is. Érdemes észben tartani, hogy a 2008-as válság is a lakáspiacon indult, de azon messze túl is éreztette a hatását.

A lakossági hitelezés állapotáról egy konferencián is szó esett. Az előadás tartalmából kevés került ki, de az American Banker híradása szerint az is jelzi a helyzet súlyosságát, hogy egyáltalán a Fed és a Federal Housing Finance Agency szakértői említésre méltónak ítélték a jelzálogpiacot. A hitelezésben forgók számára a lap riportja további érdekes részletekkel szolgál.  Teszi mindezt annak ellenére, hogy a nem banki hitelcégek szerint egyáltalán semmilyen baj nincs.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?