Még nem tudni, hová költöznek a betiltott kínai bitcoin bányák. Addig is kevesebb energiát égetünk el.

Mihelyt tízezernyi ilyen bányászgép áll munkába, elkezdik enni az áramot (Fotó: Gareth Halfacree // Flickr CC-BY-SA)

Kína egy ideje nem látja szívesen a bitcoint, több különböző intézkedést is hoztak a kriptovaluta ellen. Ez azonban nem gátolta meg az olcsó energiaforrások mellé telepedő bitcoin bányászokat, hogy Kínában üzemeltessék a szerverfarmjaikat. A szecsuani Fejlesztési ér Reform Bizottság és az Energiahivatal azonban a kölezelmúltban bejelentette, hogy 26, gyanúsan kriptobányát üzemeltető telephelyet tervez bezárni.

A bitcoin hálózat hashelési kapacitása folyamatosan csökken a kínai bejelentések óta. A szerverfarmokat költöztetik, mielőtt a hatóságok lefoglalnák azokat.

A változás globálisan nem feltétlenül jelent rosszat. Az olcsó energia jellemzően szennyező forrást jelentett eddig. Féltucatnyi olyan esetet tudunk, amikor a termelésből kivont szén- vagy gázerőművet kapcsoltak vissza a farmok táplálása miatt. A mostani kiesés egyes számítások szerint 2-4 modern nukleáris erőmű által termelt energiamennyiség megspórolásával jár. Ugyanakkor ezek a szerverek valahol ismét üzembe fognak állni, várhatóan az új helyen is egy szennyező erőművet újraindítva.

A Leet tippelgetett egy kört, hogy hová költözhetnek a bányászok. A lap szerint átmeneti célpont lehet Kazahsztán, de még akár az önálló elektromos hálózattal és önfejű vezetéssel rendelkező Texasban is kiköthetnek a bányászgépek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?