A pénzügyi szektor titánja, a BlackRock, belevág a bitcoinok világának meghódításába: beadta kérelmét egy bitcoin tőzsdei alap (ETF) létrehozására az amerikai Tőzsdefelügyelethez (SEC).

A pénzügyi óriás, a BlackRock, amelynek kezelésében majdnem 10 ezer milliárd dollár eszköz található, beadta kérelmét a bitcoin tőzsdei alap (ETF) létrehozására az amerikai Tőzsdefelügyelethez (SEC). A kezdeményezés ugyan technikailag egy bizalmi alapnak minősül, a szakértők szerint működése megegyezik egy igazi ETF-fel.

Az ETF-ek befektetési alapok, amelyeket a tőzsdén értékesítenek, részvényekhez hasonlóan. Általában meghatározott részvényindexet, árucikket (pl. arany, bitcoin), kötvényt vagy egyéb eszközt követnek. Másik oldalról a bizalmi alap, vagy tröszt, olyan jogi entitás, amely eszközöket tart és kezel más személy vagy entitás javára. A BlackRock esetében a vállalat bitcoint vásárol és tart, a részvények értéke pedig a bitcoin értékének változásával együtt emelkedik vagy csökken. A befektetők nem rendelkeznek közvetlenül bitcoinokkal, hanem a bizalmi alap részvényeit birtokolják, amelyek mögött bitcoin van.

A BlackRock és az SEC közötti csatában a BlackRock többnyire győzedelmeskedett, az ETF-kérelmeik jóváhagyása tekintetében. A Bizottság eddig majdnem minden BlackRock által benyújtott ETF-kérelmet jóváhagyott. Azonban más cégek nem voltak ilyen szerencsések. Az elmúlt években sok befektetési cég próbált bitcoin ETF-et elindítani, de ezeket a SEC elutasította piaci manipulációval kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva.

A BlackRock kérését azonban más cégéktől eltérően kell kezelni, hiszen nem egy átlagos alapkezelővel van dolgunk, hanem a világ legnagyobb alapkezelőjével. Az időzítés is különleges, hiszen az SEC az idén szigorúbban lépett fel a kriptoszektor ellen. A BlackRock tervei szerint a készpénzállomány letétkezelője a Bank of New York Mellon lenne, ami szintén nagy presztízsű pénzintézet. Bár a jelenlegi szabályozási környezetben nehéz lesz a kérelem jóváhagyása, a Wall Street-i óriásnak jó esélyei vannak a sikerre.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?