A Binance hatalmas problémával küzd: kereskedési részesedése drámai mértékben csökkent. Ugyanakkor, amíg a hajó süllyed, mások a lehetőséget látják, hogy felülkerekedjenek.

A Binance, a világ vezető kriptotőzsdéje, súlyos problémával néz szembe, ugyanis a spot kereskedési részesedése 17 százalékponttal, a korábbi 90%-ról csupán 73%-ra esett – derült ki a Kaiko kriptovaluta piaci adatszolgáltató jelentéséből.

De ki használja ki az adódó lehetőséget? Úgy tűnik, a többi kriptovaluta platform a lehető legjobban próbál élni a versenytárs visszaesésével. Az OKX, a kínai óriás, kiugróan jól teljesít: a piaci részesedése az év eleje óta 11%-ra szökött, ami szinte megduplázódásnak számít. De az OKX nem az egyetlen, aki szárnyal, a Huobi és a Bybit részesedése is felfelé kúszott. Ők most már a globális spot kriptovaluta kereskedési volumen 9, illetve 7 százalékát képviselik.

De mi okozta a Binance hanyatlását? A jelentés szerint a Binance vesszőfutásának hátterében részben a szigorodó szabályozói környezet áll, különösen az Egyesült Államokban. Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) vád alá helyezte a Binance-t és alapítóját, Changpeng Zhao-t. A vádak szerint a cég többek között be nem jegyzett tőzsdeként, brókerként, kereskedőként és clearing ügynökségként működött, továbbá be nem jegyzett kriptoeszközök ajánlatát és értékesítését hajtotta végre. De ez nem minden: a Binance-t azzal is megvádolták, hogy nem korlátozta az amerikai befektetők hozzáférését a nemzetközi felületéhez, és megvezette a befektetőket.

Mindezek következtében a Binance-ben elindult a lavina. Július 16-án jelentették, hogy több munkahelyet szüntettek meg, és több vezető is távozott a szabályozók növekvő nyomása miatt. Távolinak tűnnek már azok az idők, amikor még jól ment a cégnek.

Van azonban egy másik tényező is, ami segít a versenytársaknak. Az OKX, a Huobi és a Bybit jellemzően az ázsiai piacot célozzák meg, ahol Hongkong barátságos szabályozói környezetet nyújt számukra. Vajon a Binance talpra tud állni, vagy a versenytársak végleg beelőzik a kriptotőzsde óriást? Érdekes lesz nyomon követni az eseményeket.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?