A vezetők nem tévedhetetlenek, a döntési lehetőségek nem elengedők, és még a forradalom is késlekedik. Az első menő 3D-nyomtatós cég története tele van feszültséggel.

A tavalyi startup bukások listájára felvettük a makerbotot is, mert az amerikai nyílt forráskódú hardveres startupnak induló cég tavaly megszüntette az amerikai gyártást. Nyílt forráskódról már korábban átálltak a titkolózósabb, zártabb modellre.

Azt viszont nem vettük észre, hogy a 3D-nyomtatási forradalomról, vagy épp annak az elmaradásáról remek dokumentumfilmet is készítettek. A Print the Legendet a Netflixen lehet megnézni angol hanggal és angol felirattal. A sztori ott kezdődik, amikor Bre Pettis és két társa megalapítják a Makerbotot, és a cég eladásával ér véget. Közben feszültségek, személycserék, induló konkurensek és előre nem látható jogi viták zajlanak folyamatosan.

A történet végének ismeretében nem tudjuk biztosan azt mondani, hogy Pettis minden alkalommal jól döntött. Inkább bukástörténet ez, mint siker. Viszont olyan oldalát mutatja be a startupozásnak, amit a tőkebevonásokat, exiteket és összeolvadásokat bejelentő sajtóközlemények között nem szoktunk látni.

Ha pedig beneveztek egy Netflix előfizetésre, akadnak még ott startup és fintech filmek. Fogunk még onnan ajánlani!


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?