Ha a DoNotPay szerényebben kezd bele a tevékenységébe talán megúszhatta volna a leégést. Ugyanakkor egy Thiel pénzelte startup ritkán szerény.

Rog01 / Flickr CC-BY-SA
(fotó: Rog01 / Flickr CC-BY-SA)

Devin James Stone, a nagyon szórakoztató jogi magyarázó videókat gyártó LegalEagle csatorna műsorvezetője és emellett valódi ügyvéd, nem sokat váratott magára. Alig sült fel múlt héten a robotjogász az Egyesült Államokban, már kész is a magyarázó videó arról, hogy melyik pontokon volt hibás a DoNotPay stratégiája.

Röviden: mindegyikben. De a legnagyobb problémát, akárcsak a görög drámákban, a cég hübrisze, azaz gőgje okozta. Mivel úgy gondolták, hogy egy nem technológiai problémát, a jogi képviseletet, teljeskörűen meg lehet oldani techológiával, ezért meg is próbálták. Nem vették azonban figyelembe, hogy míg egyszerűbb ügyekben az ember tényleg nyugodtan képviselheti magát, a bonyolult ügyekhez nem véletlenül veszi igénybe szakember segítségét.

The Robot Lawyer Was a Super Dumb Idea

No you can’t bring ChatGPT into the courtroom 🕵️ Boost your online privacy with NordVPN https://legaleagle.link/nordvpn Welcome back to LegalEagle. The most avian legal analysis on the internets. 🚀 Watch my next video early & ad-free on Nebula! https://legaleagle.link/watchnebula 👔 Suits by Indochino! https://legaleagle.link/indochino GOT A VIDEO IDEA? TELL ME!

A fenti megkülönböztetést a konkrétumok szintjére emelve: nem mindegy, hogy egy téves parkolási bírságot fellebbez meg az ember vagy válóperben próbál meg helyt állni. Más a két ügy anyagi következménye is. Az pedig, hogy a DoNotPay arra a feltételezésre épült, hogy minden jogi ügyet meg tudnak oldani, hozta magával azt az arroganciát, amivel kommunikáltak. Illetve azt, hogy figyelmen kívül hagyták, hogy a legtöbb bíróságon – ideértve a legfelsőbb bíróságot is – tilos hírközlő eszközöket használni tárgyalás közben. A videó szokás szerint rendkívül ajánlott, már csak azért is, mert szórakoztatóan trancsírozza fel a startupot a jogász.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?