Kicsit greenwashing jellegű, de alapvetően ötletes fintech készül piacra lépni az Egyesült Királyságban.

(Fotó: benjgibbs CC-BY)

A TreeCard 5,1 millió dollárt gyűjtött arra, hogy nagyon zöld kártyákkal lássa el azokat, akik környezettudatosabban akarnak vásárolni – írja a Techcrunch.

A TreeCard alapítói azt találták ki, hogy kártyás vásárlásokon realizált nyereség egy részét faültetésre fordítják. Újdonság? Nem igazán, van már faültetős webkereső, faültetős fintech, és több olyan környezetvédelmi csoport, amellyel partnerségre lehet lépni és az erdősítés gyakorlati részét megoldják a cégünk helyett.

A TreeCard ráadásul annyira ötlet fázisban van, hogy az első 5,1 millió dollárt a megfelelő emberek felvételére, a brit piacra való belépésre és az amerikai és európai piacokra való belépés előkészítésére tervezi felhasználni. Ezek közül a toborzás az, ami gyanúsan kell, hogy hangozzon egy kicsit. Különösen azért, mert olyan terveket hangoztat a cég, mint „a vezető zöld pénzügyi márkává válás”, ami termékek és alkalmazottak nélkül nagy falatnak tűnik. A céget tavaly augusztusban alapította Jamie Cox, Gary Wu és James Dugan. Közülük Cox korábbi céggel is rendelkezik, továbbá Thiel ösztöndíjas is volt.

A TreeCardhoz nem jár banki szolgáltatás, a kártyát egy meglevő számlához lehet hozzákapcsolni. A kártyás technológiát a MasterCard adja a startupnak, a faültetést a fentebb emlegetett környezetbarát kereső, az Ecosia biztosítja, amely angyalbefektetőként is támogatta a céget.

Azt a Techcrunch is megjegyzi, hogy a cég fenntarthatósága erősen kétséges egyelőre, mert az európai térségben a tranzakciós díjak alacsonyak. A Egyesült Államokban kifizetődőbben tud működni egy hasonló pénzügyi termék. Cox szerint az a megoldás, hogy az EU-ban partnerségre lépnek egy bankkal, amelyik ingyen adja az infrastruktúrát a cég alá.

A TreeCard arra speciel nem figyelmeztet senkit egyelőre, hogy a felelős, faültetős költésnél még jobb, ha nem veszünk felesleges dolgokat. És a befektetéseinket intézzük felelős módon. Nem ez az üzleti modellje.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?