A később tévesnek bizonyuló kritika remek műfaj. Kiélhetjük kárörömünket, csak ne felejtsük, hogy minden sikeres cégre jut legalább tíz, ami a rossz pillanatban próbál kutyaeledelt házhoz szállítani.

(Fotó: Zośka CC-BY)

Remek üzletfejlesztési, startupindítási és motivációs anyagot rakott össze a CBInsights. Olyan idézeteket gyűjtöttek össze, amelyeket ma sikeres cégekre mondtak akkor, amikor még nem látszott, hogy az ötlet be fog válni.

A jövőre vonatkozó jóslatok természetesen kemény kenyérnek számítanak. Ezért is szokták elhessegetni a sci-fi írók azt az ötletet, hogy nekik a jövőt kellene megmondaniuk. Ha másból nem, annak az IBM vezetőnek a példájából tanultak, akit a mai napig kiröhögünk, mert a rendelkezésére álló adatok és technológia alapján úgy tippelte, hogy akár öt számítógépet is el lehet majd egyszer adni világszerte. Alálőtte a nagyságrendet, van az úgy.

A CBInsights gyűjteményéből azok a legjobb idézetek, amelyek kellően régre utalnak vissza.

Évek óta tanuljuk és küzdünk azzal, hogyan kell egy rendes telefont csinálni… a PC-s srácok nem fogják csak úgy megtanulni ezt

– mondta az azóta eltűnt Palm vezérigazgatója az iPhone bemutatása után.

Az Amazon.com egy nagyon érdekes kereskedelmi ötlet, de csak várják ki, hogy mire készül a Wal-Mart

– mondta 1999-ben az IBM vezetője, hozzátéve, hogy a megelőző évben az IBM netes kereskedelmi forgalma ötszöröse volt az Amazonénak.

És a nem hivatalos hübriszbajnokság nyertese természetesen a Blockbuster videokölcsönző vezetőjének jár, aki 2008-ban azt mondta:

Sem a Redbox sem a Netflix nincs a radarunkon, mint versenytárs.

A fintech területről sokkal frissebb idézetek vannak csak, ezért nem lehet tudni, hogy lesz-e évtizedek múlva is nevetve emlegetett mellélövés közöttük. Ha lesz, akkor a Citigroup fintech elemzője remeghet, aki 2016-ban azt írta:

A robottanácsadókat olyan automatizációs megoldásnak látjuk, amely a hagyományos tanácsadók munkáját teszi hatékonyabbá, de nem fenyeget munkahelyek megszűnésével.

Jamie Dimon, a JPMorgan vezetője minden alkalmat megragad arra, hogy rúgjon egyet a bitcoinba. Voltak olyan árfolyamcsökkenések, amiket egy-egy jobban sikerült beszólásának próbáltak tulajdonítani.

Rosszabb, mint a tulipánhagyma. Nem lesz jó vége. Valakit meg fognak ölni. A pénzeknek jogi hátterük van. Fel fog robbanni.

Ezt például 2015-ben mondta. A megölésre azóta is várunk, de amúgy sok mindenben igaza lett.

A reakcióm, amikor megláttam a bejelentést, hogy minden, amit a kártya kínál elérhető a mi termékeinkben is

– monta Cathy Bessant, a Bank of America vezető technológusa az Apple Cardra. Amire mi is azt írtuk a Fintechradaron, hogy az Apple-féle innováció legszebb hagyományait követve kitalált, letesztelt dolgokat csomagol újra szépen.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?