Elindult a horvát Identyum Now digitális azonosítási szolgáltatás magyarországi bevezetése is. A szomszédos országból származó startup hazai partnere a Bancard.


Az Identyum ugyanúgy teszi digitalizálhatóvá a személyi igazolványt, jogosítványt vagy akár különböző képzések elvégzésének tanúsítványait, ahogy a digitális tárcák ezt a bankkártyákkal teszik. Az alkalmazás lehetővé teszi ezeknek az iratoknak a megoszátását, de az elsődleges célja a tárolása és a gazdájuk számára való megőrzése.

Horváth Balázs, a Bancard ügyvezetője szerint a digitalizáció ezen a területen azért lényeges, mert seregnyi ügyintézés azért igényel személyes jelenlétet, hogy az ember bemutathassa személyazonosító iratait, illetve az ügyintéző leellenőrizze, hogy ő látható-e az irathoz tartozó képen. Egy digitális és hiteles megoldással ezek az ellenőrzések a távolból is megtörténhetnének, nem kellene miattuk a bankban vagy a kormányablakban ülnünk.

A bankszektorból elindult KYC (know your customer, ismerd az ügyfeled), azaz azonosítási boom mára átterjedt más területekre is. Egyrészt a funkcionalitást jellemzően külső szolgáltatók végzik el a bankok számára is. Másrészt ők meglátták a lehetőséget más olyan iparágakban is, ahol a távoli azonosítás versenyelőnyt jelenthet.

Az Identyum megoldása abban különbözik a többi piacon lévő tárcától, hogy elsősorban nem fizetési céllal tervezték, míg a Google vagy az Apple tárca megoldásának ez a célja. Másrészt pedig az Identyum nem utazik hirdetésben és a GDPR tiszteletben tartásával működő európai vállalkozásként üzemel.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?