Két amerikai startupper megtalálta, mi hiányzik a világból: elindult a Mighty, a gyerekmunka platform. Ebből majd tanulnak állítólag.

(Fotó: amy gizienski // CC-BY)

Léteznek olyan kulturális jelenségek, amiket a popkultúrából ismerünk, de élőben nem szoktunk látni. Ilyen a gyerek első MLM-rendszere, a cserkész süti, a zsebpénzért végzett házimunka vagy a ház előtt felállított limonádé áruda. Mivel azonban amerikában ezek létező jelenségek, ezért statupok is alapulnak a digitalizálásukra.

Az egy éve indult Mighty a limonádé árulást próbálja átemelni a digitális térbe. A cég szolgáltatásait igénybe vevő gyerekek olyan online boltokat nyithatnak, mint a Shopify-t használó cégek – írja a Techcrunch.

A startup legendája szerint az egyik alapító gyermeke, aki egy kis, Costa Rica-i hatfős osztályba járt, ihlette a szolgáltatást. Mivel az apuka tartott attól, hogy a gyereke lemarad, ezért a hivatalos tananyag mellett a Khan Academyről kezdte oktatni a lányát, aminek a gyerek nem túlzottan örült. Ez utóbbi teljesen érthető, ki akarna a hivatalos házi után új házit kapni otthon.

Erre ez apuka, Ben Goldhirsh előállt azzal, hogy a lányai a szabadidejükben készített karkötőket árulhatnák az interneten. Ehhez matek is kell, vállalkozói ismeretek is, és a raktárkészlet is jobban eláll, mint a limonádé. A projektből siker lett és hamarosan már az ismerősök gyerekeinek adott tanácsot.

A Mighty trükkje, azon túl, hogy van egy aranyos legendája, az, hogy munkát ad azoknak a 14 évnél idősebb gyerekeknek, akik nehezen találnak nyári munkát maguknak. (A Fintechradar nem egyeztetett és nem hivatalos álláspontja szerint a nyár nem is arra való, hogy a gyerekek dolgozzanak akkor.) A befektetők viszont eddig 6,5 millió dollárral díjazták az ötletet, ami tanulási, munka és vállalkozási lehetőséget ígér a gyerekeknek.

A szolgáltatásnak van egy trükkje is: van olyan digitális nyomdai partnere, ami vászonszatyrokat, pólókat tud gyártani a gyerekrajzokból.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?