A brit Mondo nem csak azzal akar kitűnni a tömegből, hogy csak egy appot (és egy API-t) ad az ügyfeleinek.

A brit Mondo nem csak azzal akar kitűnni a tömegből, hogy csak egy appot (és egy API-t) ad az ügyfeleinek. A korlátozott banki licenc megszerzése után az internethez fordult, hogy összedobják az elinduláshoz szükséges összeget.

Az app viszonylag szó szerint értelmezi a kártya befagyasztását
Az app viszonylag szó szerint értelmezi a kártya befagyasztását
(fotó: Mondo)

Soha ennyire egyszerűen nem lehetett befektetni egy induló bankba. A Tom Blomfield vezette cég 15-20 millió fontot akar összeszedni az induláshoz. Ennek nagyobbik részét ráadásul közösségi finanszírozásból. Az új bank egyelőre 9 millió fontnyi tőke felett rendelkezik. Ebből egymilliót a Crowdcube közösségi finanszírozási oldalon szedett össze. A közösségi kampány egyben rekorddöntés is volt: alig 1 perc 36 másodperc kellett ahhoz, hogy összejöjjön az összeg.

Két-három igazgatóhelyettes még hiányzik a képről, és fejlesztőből sincs elég
Két-három igazgatóhelyettes még hiányzik a képről, és fejlesztőből sincs elég
(fotó: Mondo)

A Mondo által megszerzett korlátozott licenc legkomolyabb megkötése, hogy a pénzintézet nem kezelhet ötvenezer fontnál – mai árfolyamon 17 millió forint meg az apró – több betétet. Ilyen licencet új fizetési megoldásokat, pénzügyi szolgáltatásokat tesztelő cégeknek szoktak adni. Arra már alkalmas, hogy valós tranzakciókat bonyolítsanak, már nem játékpénzzel tesztelik a rendszert. Komoly kár azonban nem keletkezik, ha a szoftver kiforratlannak bizonyul és elvész a pénz.

Még webbankja sincs a Mondónak, csak egy appot fognak adni
Még webbankja sincs a Mondónak, csak egy appot fognak adni
(fotó: (Forrás: Mondo))

Tizenkét hónapunk van, hogy a korlátozásokat feloldassuk. 2017 első negyedévében már folyószámlákat szeretnénk kezelni.

mondta Blomfeld a Finextrának. Amellett, hogy a banki startup rendszereit össze kell kapcsolni a nagy fizetési szolgáltatókkal, van még más feladat is a cégben. Blomfeldnek fel kell vennie pár igazgatóhelyettest, fejlesztőket és néhány ügyfélszolgálatost sem ártana.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?