Egy új technológia segítségével már internetkapcsolatra se lesz szükség, ha szeretnék megtudni, merre járunk. A Navisens motionDNA szabadalmának köszönhetően elég az okostelefont magunknál tartani.

Egy új technológia segítségével már internetkapcsolatra se lesz szükség, ha szeretnék megtudni, merre járunk. A Navisens motionDNA szabadalmának köszönhetően elég csak az okostelefont magunknál tartani.
A GPS legendásan eszi az akkut, de hamarosan már nem lesz rá szükség

A 2013-ban alapított San-Franciscói cég nemrégiben zárt le egy 2,6 millió dolláros fordulót a kezdőtőke összegyűjtéséhez, melyet a Resolute Ventures vezetett, és részt vett benne a KEC Ventures, Amicus Capital és az Arba Seed Investment Group, illetve Gokul Rajaram üzleti angyal is.

A Navisens által létrehozott szoftver pontos helyzetmeghatározásra képes kül-és beltéren egyaránt: mindezt bármilyen WiFi- vagy GPS-kapcsolat nélkül. Ehhez az általuk kifejlesztett és szabadalmaztatott motionDNA technológiát alkalmazzák. Lényege, hogy a térképészeti adatokat a felhasználók okostelefonján található giroszkóp és gyorsulásmérő adatai alapján gyűjti össze, és így próbálja meg követni pontos helyzetünket.

„A GPS nem városi használatra lett kialakítva, teljesen mindegy, hogy mennyire elérhetőek a WiFi hálózatok, vagy a bluetooth jeladók. Ugyanakkor minden okostelefonban megtalálhatóak a különböző mozgásérzékelők, melyeket szoftverünk egyedi módon elemez, így meg tudja állapítani, hogy a telefonod épp merre jár” – állítja Dr. Ashod Donikian, a Navisens alapítója és vezérigazgatója.

A telefon belső érzékelőitől szerzett adatok sokkal pontosabb helyzetmeghatározásra képesek olyan városi területeken is, ahol a GPS már kicsit hiányosabb képet mutat. Miután akár manuálisan, vagy valamilyen jeladó segítségével meghatároztad az aktuális pozíciódat, a szoftver segítségével még azt is meg tudod állapítani, hogy az adott ház melyik emeletén vagy éppen.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?