Háromszáz dollárért tervezik piacra dobni jövő tavasszal Asteriát, a zsebméretű mesterséges intelligenciával működő készüléket.

Léteznek már különböző személyi asszisztens programok, de egyik sem közelíti meg azt, hogy valódi társsá váljon. Az Asteria megalkotói egy zsebméretű mesterséges intelligenciával működő készüléket terveznek piacra dobni 2017 tavaszára.

A mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos várakozások még nem értek be igazán.  A már ismert iOS-es és anroidos személyes asszisztensek,- Siri, Cortana, Google Now és Alexa – még mindig csupán piedesztálra emelt chatbotok, melyek nem nevezhetőek a szó szoros értelmében társnak. Sokszor előfordul, hogy nem értik a kérdést, vagy nem azt a választ adják, amire szükségünk lenne.

Az igazi MI – az, amelyik gondolkozik, érez és megfigyel – az a típus, mellyel szerelembe is eshetsz, ha nem vigyázol – egyelőre még fejlesztés alatt áll.

 

Asteria – híd a digitális és a fizikai világ között

Nathan Ross és Dan Gaile megálmodták Asteriát, a MI-vel működő szerkezetet. Alapfeltevésük az, hogy a személyi asszisztens nem egy okostelefonon futó alkalmazás kellene, hogy legyen, hanem egy külön erre kialakított eszközre van szükség, melyet mindenhová magunkkal vihetünk. Olyanra, mely lehetővé teszi, hogy észrevétlenül az életünk részévé és nélkülözhetetlenné váljon.

rsz_asteria_card_1

Asteria nem más mint egy hardverkészülék és interfész egy személyes, MI bothoz. Kis mérete ellenére ( mindössze 24mmx78mm) elég sok mindent tartalmaz: van bee kamera, WiFi, bluetooth, GPS, gyorsulásmérő, iránytű, mikrofon is. Mindezt azért, hogy alaposan megismerjen bennünket, és személyreszabott tanácsaival, ötleteivel már-már valódi társunk legyen. Asteria tovább bővíthető, tehát a a hardver és a szoftver is továbbfejleszthető.

Tavaszra új zsebhaverod lehet

A termék még fejlesztés alatt áll. Felhasználását tekintve annyi már most tudható, hogy szokásainkat megfigyelve ajánl majd programokat, és igyekszik kedvünkben járni, hazaérkezve felkapcsolja a villanyt, lejátssza kedvenc új albumunkat, vagy akár beszervez másokat az autónkba, hogy költséghatékonyan utazhassunk le a Balatonra. Sőt, a fejlesztők reményei szerint egy idő után képes lesz igazi beszélgetőpartnerré válni: folyamatos tanulás és megfigyelés után teljesen hozzánk idomul majd.

Az, hogy egy külön készüléket készítünk az Asteria számára, lehetőséget ad arra, hogy hozzánőjön a felhasználóhoz, és ne úgy tekintsen rá, mint egy telefonra, vagy egy kamerára, hanem valami sokkal fontosabbra, mellyel kapcsolata lehet”- magyarázta Ross.

A cég már elindított egy limitált előrendelést: Asteria 299 dollárért a miénk lehet, és ha minden jól megy, akkor 2017 tavaszára már meg is érkezik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?