A héten felkerül a fintech térképre Mosonmagyaróvár. Bitcoin automatát adnak át és történik valami még érdekesebb is.

Ha megkérdeznénk, hogy mi az első, ami Mosonmagyaróvárról eszetekbe jut, mit mondanátok? Rossz válasz nincs, elfogadnánk a Kühne gépgyárat és a fogászati turizmust is. A héten viszont a fintech térképre is felkerül a város.

(Fotó: Kurt Bauschardt CC-BY)
(Fotó: Kurt Bauschardt CC-BY)

A város tizedikén még egy dologgal kerül fel a térképre. Bitcoin bankautomatát fog avatni ott a Mr. Coin és a Virpay. A mosonmagyaróvárra telepítendő ATM euro és forint bankjegyeket is elfogad. Aki a technológiát szeretné kipróbálni, annak nem kell autóba ülnie. A Mr.Coinnak a budapesti Anker Klubban is működik egy automatája.

Bitcoin bankautomata: több dologra remek példa a cikkből
Bitcoin bankautomata
(fotó: Mr. Coin)

Legalább ennyire érdekes, hogy a Virpay fizetési szolgáltató irodát is nyit a városban. A fintech a Sberbank egykori épületébe költözik be.

A fintech startup 2016. áprilisában kapta meg az MNB engedélyét, hogy számlavezető intézménnyé, azaz neobankká váljon. A Virpay tagja a GIRO, az MNB VIBER és a SWIFT elszámolási rendszereknek, azaz országon belüli és kívüli utalásokat is tud bonyolítani. Emellett féltucat különöző valutát használó, IBAN-számot is biztosító számlaszámokat tud kezelni. A betétgyűjtésre nem terjed ki a Virpay engedélye, sőt hitelt sem adnak. Azt tűzték ki célul, hogy rugalmas, testreszabható és nagyon olcsó tranzakciós bankolással szereznek piaci részesedést. A cég a honlapján azt ígéri, hogy hamarosan bankkártyá is bocsát ki és devizaváltót is indít.

A Virpay ahhoz képest, hogy viszonylag fiatal fintech cég, már most több lábon áll. A fizetési szolgáltatására épülve üzemeltet autópályamatrica árusító oldalt, és sikeresen pályázott az állami támogatású POS terminálok kibocsátására is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?