Csak azért, mert javítottak a technológián még nem kellett nyugdíjba menni a csalóknak. Továbbképezték magukat!

Csak azért, mert javítottak a technológián még nem kellett nyugdíjba menni a csalóknak. Továbbképezték magukat!

(Fotó: frankieleon / CC-BY)
(Fotó: frankieleon / CC-BY)
(fotó: frankieleon / CC-BY)

Úgy tűnik, néha nem csak a fizikai világ működik Newton törvényei alapján. 2015-re az amerikai bankok nagyrészt áttértek a chipes bankkártyára, amit a bűnözők azzal háláltak meg, hogy a hagyományos kártyacsalásokat feladva áttértek az e-kereskedelmi csalásra. Az erővel szemben ébredő ellenerő eredményeként a csalási ráta 33 százalékkal ugrott meg az Experian adatai szerint.

Az Experian szerint hasoló trendet lehetett megfigyelni a chipes kártyák nagy-britanniai, franciaországi, ausztráliai és kanadai bevezetése után is. Ezeken a piacokon is megnőtt az e-kereskedelmi csalások aránya. Úgy gondolják, az egyik fizetési csatorna biztonságosabbá válása kényszeríti ki. Az eddig bolti csalásokra szakosodott bűnözők azért fordulnak az online felé, mert az több sikerrel kecsegtet.

A folyamat viszont azzal jár, hogy a kereskedők kénytelenek megerősíteni az online védelmüket is. Olyan több rétegű, csalásszűrő szoftvereket kell bevezetniük, amelyek minimalizálni tudják a bűnözők esélyeit.

Az Experian szerint nem csak a csalás nőtt a tavalyi évben. Negyven százalékkal ugrott meg az identitáslopásos bűncselekmények száma, és az amerikai Federal Trade Commission szerint duplájára nőtt a lopott személyazonossággal elkövetett kártyacsalásról szóló bejelentések száma is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?