A Litván Nemzeti Bank kemény kézzel lépett fel a pénzmosás elleni törvények be nem tartása miatt. Az UAB PayRNet, a Railsr fintech platform leányvállalata elveszítette működési engedélyét.

Az UAB PayRNet, a Railsr fintech platform egykori leányvállalata, engedélyét a Litván Nemzeti Bank visszavonja a pénzmosás elleni törvények be nem tartása miatt. Az UAB PayRNetet felszólították, hogy szolgáltassa vissza a visszatartott ügyfélalapokat, miközben a központi bank csődeljárást kezdeményezett a céggel szemben.

A PayRNet, mint a Railsr európai fizetési egysége, 2020-ban kapott működési engedélyt a Litván Nemzeti Banktól. Így nyílt lehetősége az EU-s terjeszkedésre. A cég a múlt évben a litván digitális pénz- és fizetési intézmények között az ötödik helyen végzett 7,5 milliárd eurós forgalmi értékkel. Ezzel szemben a központi bank idén februárban megtiltotta az új ügyfél szerzést a Railsr fizetési egység számára, mivel pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni törvények megsértése miatt vizsgálat indult.

Az ellenőrzések során rendszerszintű szabálytalanságokat tártak fel, ami indokolta a PayRNet működési engedélyének visszavonását. A Railsr idei összeomlását sikerült megakadályozni a cég befektetői konzorciumhoz történő értékesítésével. Ennek eredményeként a Railsr működését az Embedded Finance új entitás keretében folytatták. Ez a változás azonban nem érintette a litván szegmenst.

Míg a cég csupán egy évvel ezelőtt 1 milliárd dolláros értékelés mellett keresett befektetőket, az utóbbi hónapokban már vevőt keresett a vállalat. A gazdasági hanyatlás és egy lehetséges üzleti megállapodás kudarca is komoly kihívásokat jelentett. A Railsr végül nem került az afrikai fintech nagyágyú, a Flutterwave tulajdonába. Érdekes, hogy korábban pénzmosás vádjával vizsgáltak őket is, bár a vállalat visszautasította a vádakat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?