A fintech óriások földjén újabb földrengés készül: a brit Monzo a dán Lunar neobank megvásárlására készül.

A hírek szerint a brit fintech óriás, a Monzo nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint a dán Lunar megvásárlását. A Monzo, amely az Egyesült Királyság legnagyobb digitális bankjai közé tartozik, és már túl van a korábbi kihívásokon, nagyszabású terjeszkedésre készül.

Évekig küszködtek, de most a brit bank legyőzte az akadályokat és az utóbbi időben sikert sikerre halmoz. Már 7,4 millió ügyfele van és idén első alkalommal termeltek profitot. A vezetőség bizakodik, és arra számít, hogy 2024-re a vállalat már teljesen nyereséges lesz.

Nem áll meg itt a Monzo. Bár a pénzügyi helyzetük javul, de továbbra is magasak a költségek a bővítések és fejlesztések miatt. Megállíthatatlan növekedési ambícióikkal így a Lunar felvásárlásának híre csak hab a tortán.

Most nézzük meg a másik oldalt, a Lunart. Ők Skandinávia legnagyobb neobankjai közé tartoznak, óriási népszerűséggel a lakosság és a kisvállalkozások körében. Több mint 650 ezer lakossági ügyféllel és 15 ezer vállalati ügyféllel büszkélkedhetnek. 2021-ben minden újonnan alakuló dán vállalkozás több mint fele nyitott számlát a Lunarnál. Mégsem minden arany, ami fénylik: a bank ugyanis veszteségesen működik, és ez már többször visszafogta terjeszkedését, legutóbb például a norvég Instabank felvásárlását hiúsította meg a tőkehiány.

A Monzo-Lunar paktum tehát izgalmas, sőt, pikáns lesz! A Brexit miatt a Monzo európai terjeszkedése komplikáltabbá vált, de a Lunar felvásárlása megoldást kínálhat. Emlékezzünk vissza, hogy az USA-ba történő terjeszkedéssel már elhasaltak, de úgy tűnik, hogy mostanra sikerült talpra állniuk. Az ügylet belefér az elmúlt évben látott neobanki konszolidációs trendekbe is, amely keretében az európai neobankok sorra vásárolják fel hazai és külföldi versenytársaikat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?