A Google nem az a cég, ami szeret kimaradni az új üzletekből. Kicsit gatyába rázta a fizetési appjait, nehogy lenyomják a startupok.

A Google nem az a cég, ami szeret kimaradni az új üzletekből. Kicsit gatyába rázta a fizetési appjait, nehogy lenyomják a startupok. A cég egyelőre csak pénzköltéssel védi a helyzetét, ötleteket nem villant.

Zajlik a fizetési harc, még ha ez a magyar piacon nem is nagyon látszik. A Google, hogy behozza az egyszerűbb fizetős appokkal szembeni hátrányát, bevezette az azonnali utalást a Wallet mobiltárcában. Az új funkció automatikus utalást tesz lehetővé: a Walletbe érkező pénzt rögtön továbbküldi a számlánkra.

A Google azt reméli, hogy az apró kényelmi funkcióval vissza tud hódítani felhasználókat a Venmótól vagy a német Cookies-tól. Eddig a pénz számlára utalása egy külön művelet volt a Google univerzumon belül. A felhasználónak kellett elindítania, ha eszébe jutott, hogy túl sok pénz van már a mobilos tárcájában. Ezzel szemben a mostani utalás majdnem azonnal megtörténik. Várni csak akkor kell – átlagosan egy-három napot -, ha hitelkártyához kötött számlára küldenek pénzt. A betéti számlákra szempillantás alatt megérkezik az elküldött összeg.

Ezt a funckiót ma már Android Paynek hívják
Ezt a funckiót ma már Android Paynek hívják
(fotó: Sergio Uceda / Flickr CC-BY)

A keresőcég a rá jellemző nagyvonalúsággal indított fizetési termékeket az elmúlt években. A Google Wallet eredetileg a Google szolgáltatásokhoz – például a Play appbolthoz – használható fizetési szolgáltatás volt. Az ehhez tartozó appot azonban P2P fizetésekre is alkalmassá tették. Az alkalmazás azonban nem érhető el mindenhol, ahol a Wallet egyébként működik. Magyarország épp ezen a határon van: a Play boltban Wallettel fizetünk, az app viszont sem az Apple sem a Google alkalmazásboltjában nem található meg.

A Wallet Card nem volt sikerült ötlet, idén ki is dobták
A Wallet Card nem volt sikerült ötlet, idén ki is dobták
(fotó: Wikimedia Commons)

A Wallettel párhuzamosan működik az Android Pay, amely az NFC-chippel rendelkező androidos eszközökön működik, és bankkártyás fizetésre használható. Ez az alkalmazás már megtalálható a magyar Play Store-ban, a használatát azonban korlátozza, hogy a legtöbb okostelefonból hiányzik a fizetési chip.

A Wallet jó része, a pénzküldés, nem érhető el Magyarországon
A Wallet jó része, így a pénzküldés, nem érhető el Magyarországon
(fotó: Google)

A fentiek mellett a Google kibocsátott fizikai valójában is létező Wallet Cardot, ami a bankkártya és az online fizetés közti átmenet volt. Ennek a támogatását azonban megszüntette a cég 2016. nyarával.

A Google tehát nem a szolgáltatások átláthatóságával fog magának híveket nyerni. Azzal viszont, hogy a pénzküldés, a pénzfogadás valamint a Wallet és a bank közti műveletek után sem kér jutalékot a cég, vonzó alternatíva lehet. A piac többi résztvevője jellemzően a mobilos app és a bank közti műveletekért kér pénzt, a Google viszont megteheti, hogy mint olyan sok szolgáltatását, ezt is teljesen ingyen adja.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?