A videóbankolást és a mikrohitelezést biztosan fel fogja pezsdíteni az Apple új csúcstelefonja. És mivel tele van üveggel, valószínűleg a biztosítási startupoknak is tartogat lehetőségeket.

A videóbankolást és a mikrohitelezést biztosan fel fogja pezsdíteni az Apple új csúcstelefonja. És mivel tele van üveggel, valószínűleg a biztosítási startupoknak is tartogat lehetőségeket.

(forrás: Apple)
(forrás: Apple)

Nem siettük el, hogy az Apple kedden bemutatott új termékeiről írjunk, kivártuk inkább, hogyan reagál a piac és a fintech szakértők. Fizetési szempontból ugyanis két újítás is belefért a cég kétórás, új termékekről szóló eseményébe. Az első: az új Apple Watch már teljesen önálló eszköznek számít, nincs szükség telefonra a használatához. A másik pedig még érdekesebb: az iPhone X nevű új, közel félmillió forintba kerülő telefonba több eszközből álló arcfelismerő rendszer került.

via GIPHY

Az arcfelismerővel nem csak a telefonba lehet bejutni, az Apple Pay fizetéseket is azzal lehet engedélyezni. A cég statisztikai számításai szerint az új technológiával egy a millióhoz arányra lehet leszorítani a hamis pozitívokat, azaz millió esetből csak egy alkalommal lehet kinyitni a telefont más valaki arcával. Az ujjlenyomat olvasó esetében ez az arány egy az ötvenezerhez. A statisztikát csak az rontja, hogy az egypetéjű ikrek át tudják verni a telefont. Illetve az internet viccesebbik fele szerint Arya Stark is, a Trónok Harcából. Más kérdés, hogy Westeroson nem fogadják el az Apple Payt, így az utóbbiba nem fog belerokkanni a cég.

A videobankolási termékeket fejlesztő cégeknél valószínűleg óriási buli volt az Apple bejelentését követő napon. A FaceID egészen biztosan elfogadottabbá fogja tenni az arcfelismerős azonosítást. Az amerikai Pioneer Federal Credit Union idahói szárnya már tesztel is videobankos megoldást, amit a Financial Town fejlsztett ki számkra. Kezdetben csak az ügyintézők tehermentesítése volt a cél, de a teszt már most is azt mutatja, hogy a videós bankolás a mobilos bankolás jövőjét jelenti.

Mit mond a kicsiknek az iPhone X?

A neobankok és a digitális funkciókat előnybe helyező bankok már el is kezdték az iPhone X arcfelismerőjének támogatását beleépíteni az appjaikba. Elsőként az amerikai Seed tudta bejelenteni, hogy a közeljövőben már az ő appjukba is be lehet jelentkezni FaceID-val. Határidőt a biztonság kedvéért nem mondott a bank igazgatója.

(Forrás: Apple)
(Forrás: Apple)

Még ügyesebb üzleti lehetőséget találtak az új készülékben a kínai mikrohitelező startupok. A South China Morning Post szerint az egyetemet frissen elvégzők és a pályájuk elején tartók számára nem fizethető meg az új Apple csúcstelefon, viszont már szinte készen is vannak az iPhone-hitelek. Havi 82 dollárnak megfelelő jüanos törlesztőrészlet mellett bárki vehet magának mobilt a legnagyobb kínai Apple kereskedőnél, a Fenquile-nél. Az ötlet megtetszett a rivális kereskedőknek is, ezért már több boltban lehet igényelni iPhone hitelt.

Ott fut a zsivány a pénzemmel

Craig Federighi, az Apple igazgatóhelyettese később megerősítette, hogy gyorsan le lehet tiltani az arcfelismerést. Ha az ember rámarkol a telefon összes gombjára, akkor a funkció kikapcsol. Így az iPhone X-et nem lehet úgy ellopni, hogy kiragadják a gazdája kezéből, az arca elé nyomva felnyitják, majd elszaladnak vele. Azért arra még várunk, hogy egy insurtech startup kidolgozzon egy iPhone X biztosítást.

Azt is elmondta Federighi, hogy az arcfelismerőt a legtöbb napszemüveg nem zavarja. Problémát csak azok a szemüvegek okoznak, amelyek elég infravörös sugárzást szűrnek ki ahhoz, hogy a kamera ne lássa a viselő szemét.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?