A Revolut, Európa legértékesebb startupja és vezető neobankja közzétette 2022-es beszámolóját, amely a jelentős növekedés és az ambiciózus tervek évét mutatja be.

A Revolut bevétele 2022-ben lenyűgöző 1,1 milliárd dollárra (923 millió font) emelkedett, ami 45 százalékos növekedést jelent a 2021-es 786 millió dollárhoz (638 millió font) képest. A bevételek ilyen mértékű megugrása ellenére a vállalat pénzügyi helyzete megváltozott. A 2021-es 33,3 millió dolláros (40 millió font) nyereségről 2022-ben 25 millió font adózás előtti veszteségre váltott. Ez a változás elsősorban az adminisztratív költségek emelkedésének volt köszönhető, amelyek összesen 848 millió dollárt (667 millió font) tettek ki.

A pénzügyi kép azonban az adózási megfontolások után összetettebbé válik. A Revolut 2021-ben 13 millió fontos adószámlával szembesült, 2022-re azonban 31,2 millió fontos adójóváírást jelentett, ami nagyrészt egyes veszteségek és a részvényalapú kompenzáció 42 millió fontos halasztott adózásának köszönhető. Ez a kiigazítás a Revolutot 5,8 millió font adózás utáni nyereségre hozta vissza az évre.

Nik Storonsky, a Revolut vezérigazgatója pozitívan értékelte az évet, és a következőket nyilatkozta: „2022 ismét egy nagyszerű év volt a Revolut számára, amely során elszakadtunk a versenytársainktól. Megerősítettük pénzügyi pozíciónkat, növeltük ügyfélbázisunkat, több új terméket vezettünk be, új piacokra terjeszkedtünk, és megerősítettük kockázati, megfelelési és irányítási infrastruktúránkat.”

Sokat tartogat még a jövő a Revolut háza táján

Storonsky ambiciózus célokat is felvázolt a vállalat számára: a jelenlegi 35 milliós ügyfélbázis megtízszerezését tűzte ki célul. Ez a cél egybeesik a Revolut 10 bevezetésével, amely az alkalmazás dizájnjának és elrendezésének jelentős átalakítását hozta.

A Revolut a tervek szerint 2023-ra eléri a 2 milliárd dolláros éves bevételt, a nettó haszonkulcsa pedig várhatóan kétszámjegyűre javul. A kihívásokkal teli makrogazdasági és geopolitikai helyzet ellenére a vállalat világszerte folytatta a munkaerő-toborzást. Jelenleg több, mint 8000 alkalmazottal büszkélkedhet a fintech unikornis.

Martin Gilbert, a Revolut elnöke így nyilatkozott a vállalat stratégiájáról: „A kihívásokkal teli makrogazdasági és geopolitikai helyzet ellenére 2022 kiváló év volt a Revolut számára. Jelentős beruházásokat hajtottunk végre termékeinkbe, technológiánkba, kockázatainkba, megfelelőségünkbe és irányításunkba, miközben szigorú költekezési fegyelmet gyakoroltunk. Ez a stratégia kifizetődött, mivel az ügyfelek minden eddiginél többet használták termékeinket: 71 százalékkal nőtt a betétek száma, és 55 százalékkal nőtt a fizetős csomagokat használó ügyfelek száma.”

A Revolut 2022-es teljesítménye és a jövőre vonatkozó ambiciózus tervei rávilágítanak a fintech szektor dinamikus és gyorsan fejlődő környezetére. A vállalat ügyfélkörének bővítésére, termékkínálatának fejlesztésére és a szigorú költségfegyelem fenntartására való összpontosítása hangsúlyozza a hosszú távú növekedés és a piacvezetés iránti elkötelezettségét.

(Forrás: AltFi)

(Címlapkép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?