Az Európai Parlament 335 támogató és 190 ellenző szavazat mellett elfogadta a digitális személyazonosságról szóló jogszabályt február 29-én.

A rendelet értelmében bevezetik a digitális személyiadat-tárcákat, amelyek jelentős befolyással bírnak az EU-s polgárok mindennapjaira. A digitális személyiadat-tárcák bevezetése több területen is előnyöket kínál:

 

  • Polgárok és vállalatok számára biztosított biztonságos és könnyű hozzáférés állami és magán szolgáltatásokhoz.
  • Fontos digitális dokumentumok, mint például végzettséget igazoló oklevelek, biztonságos tárolását és megosztását teszi lehetővé.
  • Egyszerű és elérhető digitális aláírásokat biztosít.

 

A következő években minden EU-tagállam saját, egységesen kialakított, egymással interoperábilis tárcalkalmazást fog kínálni polgárai és vállalkozásai számára. Ez azt jelenti, hogy a különféle rendszerek, eszközök, alkalmazások és termékek képesek egymással hatékonyan kommunikálni, adatokat cserélni és együttműködni, függetlenül a gyártótól, típustól vagy technológiától. A rendelet támogatja a közszolgáltatások digitalizációjának célkitűzéseit a következő évtizedben, és egy határokon átnyúló jogi keretet hoz létre a megbízható digitális identitások számára, az Európai Elektronikus Azonosítási és Bizalmi Szolgáltatásokra építve.

 

Az adatvédelem új korszaka

Ez a kezdeményezés nem csak a digitális szolgáltatásokhoz való hozzáférés megkönnyítését célozza, hanem az adatvédelem és a felhasználói adatok feletti kontroll megerősítését is. A digitális személyiadat-tárca létrehozásának alapelve, hogy az adatok tulajdonosai teljes ellenőrzéssel rendelkezzenek az adataik felett. Az alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára fontos digitális dokumentumok biztonságos tárolását és megosztását, valamint ezek elektronikus aláírását és hitelesítését.

Az új bankszámla megnyitása, a külföldi egyetemekre való jelentkezés, vagy egy új munkahely elnyerése ezentúl egyszerűbb és biztonságosabb lesz. A tárca használatával a magánélet védelme biztosított, a felhasználók maguk dönthetnek arról, mely adatokat osztják meg és kivel. Ez a magas szintű adatvédelmi intézkedés csak a felhasználó beleegyezésével teszi lehetővé a személyes információk megosztását.

A jogszabály elfogadásával az Európai Unió közelebb kerül a közszektor digitális átalakításához, lehetővé téve a digitális szolgáltatások széleskörű elérhetőségét határokon átívelően is. Ezáltal a vállalkozások számára egyszerűbbé válik az online szolgáltatások kínálata az egész EU-ban, mivel a tárcák biztonságos hitelesítést nyújtanak minden lehetséges ügyfél számára.

A digitális azonosítás elengedhetetlen az online szolgáltatásokhoz való hozzáférés szempontjából. Ahogyan a magán- és állami szolgáltatások egyre inkább digitális formában jelennek meg, egy megbízható, biztonságos és a magánéletet tiszteletben tartó digitális azonosító rendszer szükségessé válik. A digitális személyiadat-tárca, amely minden EU-tagállamban egységes specifikációkkal készül, megoldást nyújt ezekre a kihívásokra, elérhetővé téve azt minden polgár, lakos és vállalkozás számára a következő évek folyamán.

 

Egységes szabványok, többféle tárca

A tárcák koncepciója az egységes szabványokra és felhasználói élményre épít, függetlenül attól, hogy hol használják vagy melyik tagállamban állítják ki. Bizonyos projektek keretében már elkezdték a prototípus tárcák tesztelését. A jogszabály és specifikációk véglegesítése után minden tagállamnak kötelező lesz legalább egy ilyen tárca kínálata, amely kompatibilis lesz az összes többi nemzeti tárcával, ugyanazokat a digitális dokumentumokat és személyazonosító adatokat elfogadva.

Az Európai Unió digitális személyiadat-árcája jelentős mérföldkövet jelent a digitális azonosítás területén, elősegítve a biztonságos és könnyen hozzáférhető digitális szolgáltatások széles skáláját. Mindeközben biztosítja a magánélet védelmét és az adatok feletti irányítást is. Ez a kezdeményezés nem csak az uniós polgárok és vállalkozások életét könnyíti meg, hanem előremozdítja az EU egységes digitális piacának fejlődését is, biztosítva a digitális szolgáltatások szélesebb körű és határokon átnyúló elérhetőségét.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?