A hagyományos bank radikális átalakulása, mint a digitális kor természetes velejárója, jól látható a Virgin Money példáján, amely több mint 30%-kal csökkenti fizikai bankfiókjainak számát.

Ritkán láthatjuk a hagyományos bank átalakulásának drámai hatásait ilyen közvetlenül. Nos, most van egy olyan esetünk, ami szinte kiabál hozzánk a szalagcímekből: a Virgin Money ugyanis bezárja fizikai bankfiókjainak több mint 30%-át. Ez nem kevesebb, mint 260 munkahely megszűnését eredményezi a szigetországban.

A történet azonban itt nem ér véget. Ez a megrázó hír csupán egy szelete annak a brutális tendenciának, amelyben az Egyesült Királyság nagy bankjai egymás után húzzák le a rolót. Már több mint 6000 bankfiók csukta be kapuit 2015 óta.

A Virgin Money azt állítja, hogy ezt a nagy horderejű döntést a bankfiókban lebonyolított tranzakciók drasztikus csökkenése indokolja. Egyre kevesebb ügyfél látogatja őket. A legmegdöbbentőbb adat azonban az, hogy a Virgin Money ügyfeleinek 96%-a havonta kevesebb mint egyszer használja a fiókokat.

A tervezett leépítések eredményeként 39 bankfiók fog bezárni. A brit bank hálózata pedig egy sokkal szerényebb, 91 fiókból álló birodalomra zsugorodik.

A bankszektor szakszervezete kifogásolta a Virgin Money terveit. Sharon Graham, a szakszervezet főtitkára szerint, miközben a pénzügyi szektor ragyogóan gyarapodik, itt lenne az ideje, hogy végre törődjenek az ügyfelekkel és a közösségekkel. Graham szerint a legkiszolgáltatottabb és digitálisan lemaradt ügyfeleket fogja leginkább sújtani a bankfiókok bezárása.

A Virgin Money ígéretet tett arra, hogy minden bezáró bankfiók fél mérföldön belül lesz a legközelebbi postahivataltól, így az ügyfelek készpénzhez juthatnak. Ez a radikális lépés azonban arra emlékeztet minket, hogy a banki szolgáltatások jelentős változáson mennek keresztül a digitális korban. Az online és mobil banki megoldások egyre inkább felváltják a hagyományos, épületekben működő fiókokat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?