Zuckerberg milliárdjai elégnek. A metaverzum fejlesztése okozta veszteségek komoly terhet jelentenek a Meta számára, de a közösségi média mogulja kitartóan ragaszkodik a hosszú távú terveihez.

A közösségi média gigász metaverzum irányába történő elmozdulása hatalmas, többmilliárd dolláros űrt hagyott a cég kasszájában. Azonban Mark Zuckerberg, megrendíthetetlen önbizalommal, azt állítja, hogy a Meta nem áll le a fejlesztéssel.

A metaverzum-projekt eddig a Meta számára nem volt semmi más, mint pénzügyi fekete lyuk, milliárdos veszteségeket halmozva fel. Tavaly a metaverzum fejlesztéséért felelős osztály, a Facebook Reality Labs (FRL) döbbenetes 13,7 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el, míg a bevétel csupán 2,2 milliárd dollár volt. Ez a sokkoló összeg messze túlszárnyalja az előző év „szerény” 10,2 milliárd dolláros veszteségét, ami mellett 2,3 milliárd dolláros bevétel állt.

„Ez egy ambiciózus, hosszú távú és többdimenziós terv. A Reality Labs portfóliója számos elemből áll, beleértve a virtuális valóságot, a kiterjesztett valóságot és a metaverzumot. Mindezeket hosszú távú befektetésként kezeljük. Nem garantálhatom, hogy igazam lesz, de erősen hiszem, hogy ez az irány, amerre a világ halad.” – mondta Zuckerberg.

Ám nem minden sötét Zuckerberg birodalmában. A Meta legutóbbi pénzügyi jelentése a második negyedévre 7,79 milliárd dolláros nettó jövedelmet mutatott, ami jelentős növekedés a tavalyi 6,7 milliárd dollárhoz képest. A bevétel is 11 százalékkal, 32 milliárd dollárra növekedett. A Facebook és az Instagram napi aktív felhasználóinak száma 5, illetve 7 százalékkal nőtt.

Van még egy aggasztó tényező a Meta háza táján. A Threads, amelyet a Twitter konkurensének hoztak létre, óriási, 60 százalékos csökkenést tapasztalt az aktív felhasználók számában a bevezetése óta.

A metaverzum dicsőségének folyamatos hajszája továbbra is teszteli Zuckerberg elszántságát és a Meta pénztárcáját. Megéri-e vagy az egyik legdrágább technológiai baklövés lesz a történelemben? Csak az idő fogja megmondani.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?