A BRICS államok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) közötti közös valuta bevezetése komoly kihívásokkal járna, nyilatkozta Lyn Alden közgazdász.

A közgazdász szkeptikusan nyilatkozott egy esetleges közös valuta bevezetésével kapcsolatban az öt BRICS állam között. Alden szerint egy ilyen vállalkozás nehezen indulna el és kevéssé lenne képes kiszorítani az amerikai dollárt vezető pozíciójából. Egy Cointelegraph interjúban, melyet a Dél-Afrikában megrendezett BRICS csúcstalálkozó előtt adott, Alden kiemelte, hogy a BRICS országoknak óriási kihívást jelentene egy széles körben használt aranyalapú valuta bevezetése.

Az ötletet Putyin vetette fel először a 2022-es BRICS találkozón, ahol egy új, az amerikai dollárral versenyképes nemzetközi tartalékvaluta bevezetését javasolta. Később ez az elképzelés egy aranyalapú valuta formájában kapott további megerősítést.

Alden ezzel szemben úgy véli, inkább az a valószínű, hogy a BRICS országok csökkentik a dollártól való dependenciájukat, és a jövőben egyre inkább saját nemzeti valutaikban bonyolítanak le határokon átnyúló tranzakciókat, különösen a kínai jüant favorizálva. Alden álláspontja Jim O’Neil, a Goldman Sachs volt közgazdászának korábbi kijelentésével is összhangban van, aki egy korábbi interjúban a közös valuta ötletét „nevetségesnek” nevezte.

India külügyi államtitkára, Vinay Mohan Kwatra is hasonlóan nyilatkozott augusztus 21-én. Szerinte nem valószínű, hogy a BRICS államok egy közös valutát hozzanak létre, és inkább saját valutaik használatának ösztönzését tűzik ki célul a kereskedelmi tevékenységek során.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?