A Which? fogyasztóvédelmi szervezet vizsgálata alapján a brit nagybankok élen járnak a környezetszennyezésben.

A szervezet 13 bankot vizsgált, és többet közülük a figyelmeztető, vörös kategóriába sorolt befektetéseik és zöld politikájuk alapján. A jelentés szerint a világ 60 legnagyobb bankja 669 milliárd dollárt fektetett be a fosszilis tüzelőanyag-iparba a tavalyi évben. Több brit pénzintézet is a listán szerepel: a JPMorgan Chase, a Santander, a Barclays, az HSBC, a NatWest és a Lloyds is a vörös kategóriába kerültek, miután a Which? és a Reclaim Finance elemzői túl engedékenynek találták fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos politikájukat.

A Which? vizsgálata nem csak a befektetéseket elemezte. Megvizsgálták a bankok átláthatóságának mértékét és azt, hogy hiteles, fenntartható célokat állítottak-e maguk elé. Azt is ellenőrizték, hogy a bankok közzétesznek-e függetlenül ellenőrzött adatokat.

A Which? az Eco Provider címet adja mindazon bankoknak, amelyek nem fektetnek be fosszilis tüzelőanyagokba. Ezt a címet csak három bank szerezte meg: a Nationwide, a The Co-operative Bank és a Triodos. Sam Richardson, a Which? Money helyettes szerkesztője a vizsgálati eredményekkel kapcsolatban kiemelte, hogy azoknak a fogyasztóknak, akik fontosnak tartják a környezetvédelmet, érdemes átgondolniuk, melyik banknál tartják pénzüket.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?