Október 11-én Shenzenben új ipari park kezdte meg működését. Ennek a kezdeményezésnek az a célja, hogy elősegítse a digitális jüan (e-CNY) alapú fizetési rendszerek erősödését.

Az új parkba való beköltözést különféle kölcsönökkel és akár három évnyi bérleti díjmentességgel ösztönzik. Kereskedelmi bankok számára 20 millió, míg startupok számára 50 millió jüan támogatást ajánlanak, ha a parkba helyezik át székhelyüket. A parkban kezdetben kilenc bérlő található, többek között olyan cégek, mint a Hengbao, a Wuhan Tianyu Information, valamint a Lakala Payment.

Ez a lépés annak elkötelezettségét jelzi, hogy a digitális jegybankpénz (CBDC) fontos monetáris eszközzé váljon. A Reuters értesülései szerint Lu Lei, az állami devizahivatal (a State Administration of Foreign Exchange, SAFE) egyik vezetője szerint a CBDC-k programozható jellemzőkkel bírnak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a M2-es pénzkategóriában is funkcionáljanak, nem csupán az M0-ás szerepét töltsék be.

Az M0 és M2 a gazdaságban lévő különböző pénzmennyiségeket reprezentálják. Fő különbség köztük a különböző pénzügyi eszközök likviditásának mértékében rejlik. Az M0 a kézpénzt és a jegybanknál lévő banki tartalékokat jelenti, míg az M2 ezen túlmenően magában foglalja a banki betéteket, rövid távú megtakarításokat és egyéb likvid eszközöket. Az M2, amely tartalmazza az M0-t is, tágabb képet ad a forgalomban lévő pénz mennyiségéről, jelezve, hogy mennyi likvid eszköz áll a lakosság és vállalatok rendelkezésére. Összefoglalva: az M0 a készpénzt és jegybanki tartalékokat tartalmazza, míg az M2 ezeken felül a gyorsan pénzzé konvertálható likvid eszközöket is magában foglalja.

Lei kijelentette, hogy a kínai jegybank folytatja a kutatásokat a CBDC-k lehetséges makrogazdasági alkalmazásairól, beleértve a kamatlábakat, lejáratokat és az e-CNY felhasználási területeinek szabályozását is. Hangsúlyozta, hogy ezek a fejlesztések a határokon átnyúló tranzakciók biztonságosabbá, sebességesebbé és könnyebben hozzáférhetővé tételét célozzák.

 

(Forrás: fintech.hu)

(Borítókép: Depositphotos)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?