Hiába adja a tudatlant a tőzsde vezetője, egykori társa szerint ő adta utasításba, hogy a két cége között nyugodtan áramoltassák a betétesek pénzét.


Sam Bankman-Fried utasította Gary Wanget, az FTX társalapítóját, hogy hozzon létre egy olyan titkos hátsó kaput, amin keresztül az Alameda Research kölcsönöket vehetett fel a kriptotőzsdétől. A kölcsön igénybevételéhez nem volt szükség a betétesek engedélyéhez. A hitelkeret pedig 65 milliárd dollárra – ez durván 127 Puskás Stadion ára – rúgott. Az adatokat Delaware állam csődbírósága hozta nyilvánosságra.

Wang vallomása szerint az utasítás kitért arra, hogy az ügyfelek tudta nélkül lehessen használni a pénzüket – mondta a Business Insider szerint az alapító ügyvédje. Emellett a hitelkeret nagyságát is megerősítette Wang a bíróságon.

Korábban az árutőzsde felügyelete, a CFTC is felhozott hasonló vágakat Wang ellen. Akkor azonban az igénybe vehető hitel mérete egyrészt nem került szóba. Másrészt pedig akkor még Wang nem vallotta bűnösnek magát és nem vállalta az együttműködést a hatóságokkal. Novemberben a Reuters egy 10 milliárd dolláros, Bankman-Fried által végrehajtott tranzakcióról írt, illetve további 2 milliárd dollárról, aminek a sorsa akkor még ismeretlen volt.

Andrew Dietderich, Wang ügyvédje szerint az Alameda repülőgépek és házak vásárlására, bulik rendezésére és politikai adományokra használta fel a hitelkeret terhére felvett pénzeket. Bankman-Fried a demokrata párti ügyeket is nagyban támogatta, de juttatott pénzeket republikánus képviselőknek is.

Emellett 256 millió dollárnyi bahamai ingatlan szerepel a cég tulajdonai között – köztük 15 lakás ugyanabban az épületben. Emellett olyan költségek is találhatók a könyvelésben, mint a kilenc hónap alatt ételre és szórakozásra elköltött 6,9 millió dollár. Dietderich szerint személyi kölcsönökre, támogatásokra és befektetésekre ment el a pénz fennmaradó része.

A bíróságnak bemutatott adatok szerint az FTX egyelőre 5 milliárd dollárnyi készpénzt és kriptót szerzett vissza. Illetve 4,6 milliárd dollárnyi „nem stratégiai befektetésnek” nevezett jószágot tud még pénzzé tenni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?