Új beszédtémája lesz mindenki kedvenc kriptopénzes trolljának, ha Elon Muskot nem számítjuk. John McAfee ellen eljárást indított az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ).

(Fotó: Gage Skidmore CC-BY)

Értékpapírcsalással vádolják a McAfeet és testőrét, Jimmy Gale Watson Jr-t. A vád szerint az üzletember a twitteres követőire beszélt rá kriptovalutákat. A DOJ azt gyanítja, hogy pump and dump átveréseket bonyolított le McAfee. Az ilyen átverések azon alapulnak, hogy a résztvevők alaposan bevásárolnak a kriptovalutából alacsony árfolyamon, feltornázzák az árát, majd a későn érkező balekoknak eladják a kriptójukat és kiszállnak.

A DOJ vádirata szerint a Reddcoinból vagy a Dogecoinból McAfee 2 millió dollárt keresett ilyen csalásokkal megvezetve a követőit. Audrey Strauss ügyész szerint százezernyi netezőt vezettek félre hamis állításokkal, nem kibontva azt, hogy a kriptopénzek felfuttatásához McAfeenak anyagi érdeke fűződik.

A vád csak a 2017. december és 2018. október közötti időszakot vizsgálja, amikor McAfee a Twitter által hitelesnek jelölt fiókját és egymillió követőjét bombázta „a nap kriptója” és „a hét kriptója” jellegű üzenetekkel. A vád szerint McAfee egyenesen tagadta, hogy befektetett volna ezekbe a kriptovalutákba, pedig valójában nagy mennyiséggel rendelkezett belőlük.

A minisztérium összesen hét vádpontot vázolt fel, amelyek egyesével öt és húsz év közti börtönbüntetést vonnak maguk után. Nem mintha McAfeenak ne lenne elég baja, tavaly már adócsalás miatt letartóztatták, a SEC pedig tavaly október óta folytat ellene eljárást különböző ICO-k jogsértő reklámozása miatt. 2019-ben pedig már meg kellett fizetnie egy 25 millió dolláros büntetést egy bérgyilkosság megrendelése miatt. Ez utóbbit a mai napig tagadja McAfee és fizetni sem hajlandó.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?