Attól fél, hogy a szabad szájú vezető ártani fog a cégnek azzal, amit Twitteren mond.

(Fotó: Tesla Owners Club Belgium CC-BY)

Időnként már megsajnáltuk az amerikai SEC-nél dolgozókat. Utat kell vágniuk a nem túl érdekes kriptovaluták között, és még utána is maradnak a hagyományos értékpapír-csalások. Viszont most jöhet a jól megérdemelt szórakozás számukra: újra foglalkozhatnak Elon Muskkal.

Egy Tesla részvényes beperelte a céget egy Delaware állambeli bíróságon, mert szerinte Musk twitteres tevékenysége sérti a 2019-es megállapodását az SEC-vel. A részvényes amiatt aggódik, hogy Musk kommunikációja miatt a cég újabb büntetéseket fog kapni, amelyek csökkentik a részvények árfolyamát. Az igazgatótanács nem képes korlátozni Muskot, ezért fordult a bírósághoz.

2019-ben a Tesla úgy egyezett ki a SEC-vel, hogy Musk szabadon twitterezhet egy fontos kivétellel. A cég pénzügyi eredményeit, az elért mérföldköveket nem említheti anélkül, hogy ügyvédi tanácsot kérne egy részvény- és értékpapír-ügyekben járatos ügyvédtől. A megállapodás előtt hónapokig rágta egymást Musk és a SEC. A botránykövet az jelentette, hogy a Tesla vezetője egy füves poénhoz kapcsolva úgy nyilatkozott, hogy a Teslát részvényenkénti 420 dolláros árfolyamon felvásárolhatják. A SEC értelmezése szerint ez nem annyira poén, mint inkább értékpapír-csalás volt.

A pereskedést lezáró megegyezés során Musknak le kellett mondania az igazgatótanács vezetői tisztéről. Illetve emellett 20 millió dolláros büntetést is fizetett a cég. Később egy újabb 2019-es twitből is ügy lett, majd az egészre 2020 májusában tette fel a kalapot a cégvezető, amikor Twitteren közölte, hogy szerinte a Tesla túl van értékelve a tőzsdén. Ennek sem a tőzsde, sem a befektetők nem örültek.

A befektető által indított per tehát nem teljesen légből kapott. Ennek ellenére számíthatunk arra, hogy nagy csinnadrattával és beszólogatással fog járni, majd végül nem történik semmi.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?