A NASDAQ-on jegyzett Tingo vállalat hitelességét kihívások érik, mivel a Hindenburg Research szerint a vállalat pénzügyi adatainak meghamisítása a vád

A NASDAQ-on jegyzett Tingo Group Inc. vállalatnak jelenleg komoly vádakkal kell szembenéznie, miszerint egy bonyolult átverésről van szó, amelynek során pénzügyi adatokat hamisítottak. Ezekre az állításokra a Hindenburg Research, a tőzsdei vállalatokkal kapcsolatos oknyomozó kutatásairól ismert cég derített fényt.

A Tingo Group, amelynek székhelye New Jerseyben található, azt állítja, hogy több üzleti szegmenst működtet. Mobilfizetés, élelmiszer-feldolgozás és egy online élelmiszer-piactér nyújtására összpontosítanak elsősorban nigériai gazdák számára. A vállalatot Dozy Mmobuosi alapította és vezeti, akit a média milliárdos vállalkozóként ábrázolt.
A Hindenburg Research azonban számos piros zászlót azonosított Dozy hátterével és a Tingo Group működésével kapcsolatban. Először is, Dozy állítása, miszerint ő fejlesztette ki az első mobilfizetési alkalmazást Nigériában, megdőlt. Az alkalmazás tényleges létrehozója „színtiszta hazugságnak” minősítette Dozy állításait. Továbbá, Dozy állítása, miszerint egy malajziai egyetemen szerzett doktori címet, nem volt ellenőrizhető az intézmény által.

Több sebből vérzik a Tingo

Ami a Tingo működését illeti, a vállalat mindössze hét hónapos élelmiszeripari részlege azt állította, hogy csak az elmúlt negyedévben 577,2 millió dollár bevételt termelt. Ez a teljes bejelentett bevétel 68%-át jelentené. Azonban a cég nem rendelkezik élelmiszer-feldolgozó üzemmel. Ehelyett azt állítja, hogy bevétele és jövedelmezősége abból származik, hogy közvetítőként működik a nigériai farmerek és egy meg nem nevezett harmadik fél élelmiszer-feldolgozó között.

2023 februárjában a Tingo ünnepélyes alapkőletételt tartott egy tervezett 1,6 milliárd dolláros nigériai élelmiszer-feldolgozó létesítmény számára. A tervezett létesítmény ábrázolása azonban egy olajfinomítóról készült fényképnek tűnik. A helyszínen tett látogatás egy héttel azután, hogy a Tingo „jelentős előrelépésről” számolt be a létesítmény építésével kapcsolatban, nem mutatta az előrehaladás jeleit.

A cég mobil részlege is kérdéseket vet fel. Annak ellenére, hogy azt állítja, hogy több millió gazdálkodó használja a telefonjait, a Nigériai Hírközlési Bizottság nem tud arról, hogy a vállalat mobilengedéllyel bírna. Továbbá úgy tűnik, hogy a Tingo ghánai terjeszkedési erőfeszítései is kudarcba fulladtak. A ghánai hírközlési szabályozó hatóság nem tartja nyilván a Tingo Mobile-t, és az iroda nem működik.

Összefoglalva, a Tingo Group elleni vádak egy olyan vállalat képét festik le, amely potenciálisan meghamisította pénzügyi adatait és félrevezette a befektetőket a működésével kapcsolatban. Ahogy ezek a vádak egyre inkább kibontakoznak, élesen emlékeztetnek az alapos átvilágítás fontosságára a befektetések világában.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?