A Wise, a pénzátutalási szektor gigásza, lenyűgöző, több mint háromszoros éves nyereségnövekedést ért el, ami az ügyfélszám robbanásszerű növekedésének és a magasabb kamatlábaknak köszönhető.

Az átutalási szolgáltatások terén óriásnak számító Wise számára az elmúlt év jelentős mértékű, háromszoros nyereségnövekedést hozott. Az ügyfélkör jelentős bővülése és a magasabb kamatlábak okozta jövedelemnövekedés segített mindezt elő. A nyereségjelentés után a vállalat részvényei szárnyalásba kezdtek.

A 2023. márciusában zárult pénzügyi évben a tőzsdei fintech cég előzetes adózás utáni nyeresége a korábbi évben bejelentett 43,9 millió fontról 146,5 millió fontra nőtt. A hírek hatására a Wise részvényárfolyama 17 százalékkal emelkedett.

Jelenleg a Wise-nek 10 millió aktív ügyfele van, ami 34 százalékos növekedést jelent az előző pénzügyi évhez képest, miután 4,5 millió új ügyfelet szerzett. A cég bevételét a központi bankok infláció fékező kamatemelései is javították, aminek köszönhetően az árbevétel 73 százalékkal növekedett. Ennek eredményeképpen a Wise bevételének összege a 2023. márciusában zárult pénzügyi évben 964,2 millió fontra emelkedett.

A 6,45 milliárd font piaci értékkel bíró Wise további ügyfélnövekedést vár a következő évre. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a jövedelemnövekedés üteme valószínűleg lassulni fog. A vállalatot két észt üzletember, Kristo Käärmann és Taavet Hinrikus alapította 2011-ben. A cég 2016 óta folyamatosan nyereséges. A Wise 2021-ben lépett tőzsdére Londonban.

A Wise-nél a fejlődés nem áll meg: a cég CEO-ja és társalapítója, Käärmann büszke arra, hogy folyamatosan fejlesztik a fizetési infrastruktúrájukat. A beruházások hatására az utalások 55%-a kevesebb, mint 20 másodperc alatt ér célba, és a vállalat szolgáltatásaival az ügyfelek évente körülbelül 1,5 milliárd fontot takarítanak meg.

Ezen kívül, a cég nemrégiben bejelentette, hogy új megtakarítási számlát indít, ahol az ügyfelek évi akár 4,12 százalékos kamatot kaphatnak az euró, dollár vagy font alapú megtakarításaik után. A megtakarítási számla olyan, mint egy hagyományos folyószámla, ahol a számlán lévő pénz jelentős része bármikor hozzáférhető.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?