A PwC 2023-as globális vagyonkezelési felmérése szerint a vagyonkezelők 16%-a lehet csőd szélén a kezelt vagyon évtizedes csökkenése miatt.

„Vagyonkezelők Vészhelyzete!” – címmel riogat a PwC 2023-as Globális Vagyonkezelési Felmérése. A jelentés szerint a kezelt vagyon évtizedes csökkenése a következő öt évben a vagyonkezelők 16 százalékát sodorhatja a csőd szélére, vagy teszi őket felvásárlásra érett célpontokká.

A felmérésben bemutatott adatok a globális kezelt vagyon 10 százalékos csökkenését tárják fel. Az 2021-es 127,5 ezer milliárd dolláros csúcsról a vagyonkezelés értéke 115,1 ezer milliárd dollárra zuhant. Az infláció, piaci volatilitás és a növekvő kamatlábak, amelyek a pandémiát követő időszakban alakultak ki, növelték a befektetők aggodalmait, ami hozzájárult a vagyon csökkenéséhez.

A PwC által megkérdezett vagyonkezelők 73 százaléka a következő hónapokban stratégiai konszolidációt fontolgat, hogy csökkentse a kockázatokat. Emellett a válaszadók több mint 90 százaléka már most is igyekszik kiaknázni a technológia adta lehetőségeket a teljesítmény javítása érdekében. Ezek között szerepel a mesterséges intelligencia, a Big Data és a blockchain technológia használata.

Azok a cégek, amelyek hatékonyan alkalmazzák ezeket a technológiákat, és erős kapcsolatokat építenek ki új és meglévő ügyfeleikkel, miközben kivételes ügyfélélményt nyújtanak, jó helyzetben vannak ahhoz, hogy ne csak túléljenek, hanem növekedjenek is.

De nincs minden veszve! A PwC előrejelzése szerint ugyanis a globális kezelt vagyon újra emelkedni fog, és 2027-re eléri a 147,3 ezer milliárd dollárt. Ez a megállapítás egy csipetnyi reményt ad a zord kilátások közepette.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?