Gyűjtői darabok, amelyek olcsóbbak már nem lesznek, ugyanakkor megvenni sem érdemes őket. Legalább is azoknak nem, akik könnyen pénzé tehető jószágra vágynak.

(Forrás: WCA)

A Wetzlar Camera Auction (WCA) nevű nagy fotós aukciókat mindig érdemes követni. Akkor is, ha az ember egy huncut színszűrőt sem tervez venni. Olyan gépeket lehet találni a katalógusban, amelyeknek a sztorijuk is érdekes és az áruk is figyelemre méltó.

Az október tizedikén megrendezett árverés egyik sztárja az a Nikon L távmérős kamera prototípus volt, amelyet Leica csavarmenetes objektívek fogadására készítettek fel. A hozzáértők előre sejtették, hogy a ritkaság drágán fog elkelni, de a 397 ezer eurós árat valószínűleg senki sem látta előre – írja a Petapixel.

A fényképezőgép 1947-ből származik, és valószínűleg az L1100-as sorozat negyedik darabja. Ekkor a cég még azt sem döntötte el, hogy a Leica vagy a Contax gyártó lencséit fogja támogatni. Ami pedig a kamera árát adja, hogy a feltételezhetően létező három korábbi prototípusról nem lehet tudni, hogy hol vannak. Az is elképzelhető, hogy elpusztultak.

(Forrás: Leitz Auction)

Az októberi WCA-nak természetesen már vége van, de közelít egy másik nagy fotós árverés is – erre szintén a fotós oldal hívta fel a figyelmet. November 21-én rendezik majd meg a harminchetedik Leitz Photographica Auction nevű eseményt. Ezt ráadásul itt rendezik a szomszédban, csak Bécsig kell menni érte.

A katalógusban található egy ágyú-alakú Voigtländer Daguerreotype kamera 1840-ből. A dagerrotípia, ami a filmes fotózás távoli elődje, az az eljárás, amivel a Petőfit ábrázoló híres felvételt is készítették. Ez várhatóan 235 és 355 ezer dollár közötti áron fog elkelni. Hasonlóan értékes a rendkívül ritka E. Leitz Leica fotópuska, amiért 235 és 295 ezer dollár közötti összeget fizethetnek ki. Aztán persze lehet, hogy licitháború indul el, és 50-100 ezer dollárral magasabbra verik fel az árat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?